European Village

Proiectul European Village

Ziua de 9 mai are o multiplă semnificație pentru Liceul Teoretic Jean Monnet : Ziua Independenței, Ziua Uniunii Europene, Ziua eTwinning, dar și ziua liceului, deoarece Jean Monnet a fost unul dintre părinții fondatori ai U.E. Proiectul European Village are ca scop promovarea diversității, a multiculturalismului și a identității românești în cadrul familiei europene. Dedicate mai ales Zilei Europei și Zilelor licelui, activitățile au reunit elevi din toate clasele și s-au remarcat printr-o frumoasă colaborare între elevi (clasele de dimineață cu cele de după-amiază), profesori, profesori-diriginți și părinți.

Primele ediții s-au desfășurat din 2016-2019. După aproape 2 ani de pauză, in 2022, proiectul European Village a adus multă bucurie în programul elevilor noștri.

2022

Anul acesta, „European Village Jean Monnet” a avut loc pe data de 9 mai când sărbătorim atât Ziua Europei, cât și Ziua Liceului.
Au fost propuse două tipuri de activități:
1. Realizarea standurilor de prezentare ce cuprind și jocuri interactive (cine participă și câștigă un joc primește ștampilă pe Pașaportul European).
2. Fiecare clasă a participat cu unul sau mai mulți reprezentanți la Galeria personalităților europene, adică elevii s-au costumat, au devenit personalitațile respective și au prezentat realizările acestora timp de douã minute.

De la Mozart și Beethoven, la Picasso și Martina Nabratilova, de la Angela Merkel și Napoleon, la Anita Doth și Hristo Botev, chiar și zeițe (Artemis, Atena) și poeta Sapho, artiști, oameni politici și sportivi, toți au urcat astăzi pe scena Liceului Teoretic Jean Monnet, concurând în Gala personalităților culturale din Proiectul „European Village Jean Monnet”!

2019

Liceul “Jean Monnet” a devenit, vineri, un sat european, elevii din fiecare sală de clasă prezentând obiceiurile, vestimentația tradițională și gastronomia specifice fiecărui stat membru, în cadrul acțiunii “European Village Jean Monnet”, parte a proiectului “Promotori pentru democrația europeană”, organizat de liceu în parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

În eveniment au fost implicați și reprezentanți ai ambasadelor și ai institutelor culturale din Portugalia, Polonia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Italia, care au organizat dezbateri și ateliere.

2018

Elevii s-au reunit într-o singură zi, pentru a sărbători cele mai importante culturi europene. Liceul „Jean Monnet” a devenit un sat european, o variantă în miniatură a Uniune Europene.

2017

A doua ediție a priectului European village s-a desfășurat în săptămâna 9-13 mai 2017
Liceul “Jean Monnet” a devenit, din nou, un sat european. 

În eveniment au fost implicați și reprezentanți ai ambasadelor și ai institutelor culturale din Franța, Germania, Portugalia, Polonia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Italia

2016

Prima ediție a proiectului European village a avut loc pe 13 mai 2016.

 Programul este următorul:

  1. Acțiunea European Village -Jean Monnet: fiecare clasă din liceu devine timp de o zi o țară UE;
  2. Descoperă UE : în fiecare clasă/țară UE vor avea loc sesiuni de informare, ateliere de limbă străină, concursuri de cultră generală;
  3. UE – când, unde, cum, de ce? – sesiune de informare pentru elevii claselor de liceu despre mecanismele de funcționare ale UE;
  4. flashmob și concert în aer liber organizat de elevii liceului.