Profesor coordonator: Mihaela VÂJÂITU

Școală-ambasador (E.P.A.S.)

Evenimentul „Împreună suntem Europa!”

Pe 20.12.2022, a avut loc evenimentul „Împreună suntem Europa!” care a reunit circa 500 de tineri (elevi și studenți) din mai multe regiuni din țară, într-un dialog deschis cu Președintele Parlamentului European, d-na Roberta Metsola și cu europarlamentari români.

În calitate de Școala Ambasador a Parlamentului European, Liceul Teoretic „Jean Monnet” s-a alăturat acestui eveniment deosebit de emoționant la invitația Biroului Parlamentului European în România. Au participat 6 elevi din clasele a X-a C și a X-a E, ambasadori juniori, însoțiți de d-na profesor coordonator, Mihaela Vâjâitu.

În cadrul întâlnirii găzduite de Facultatea de Drept a Universității din București în Aula Magna, întrebările s-au succedat timp de o oră și jumătate, iar șefa Legislativului european a răspuns punctual la fiecare întrebare și chiar le-a sugerat tinerilor prezenți să îi scrie pe Instagram, asigurându-i că citește personal toate mesajele.

 

Festivitatea de încheiere a anului școlar EPAS și Ceremonia de decernare a titlului „Școală-ambasador a Parlamentului European”

Numele Liceului Teoretic “Jean Monnet” București a fost primul nume strigat la Ceremonia de decernare a titlului „Școală-ambasador a Parlamentului European” din cadrul Festivității de încheiere a anului școlar E.P.A.S., organizată pe 27 mai, la Biroul de legătură Biroul de Legătură al Parlamentului European.
Reprezentanții liceului au fost doamna ambasador senior, Mihaela Vâjâitu alături de ambasadorii juniori: Ioana-Cristina Vicol și Ana-Ștefania Diță.
Ne-am bucurat că am avut oportunitatea de a întâlni oameni frumoși și de a petrece clipe de neuitat!
Așadar, oficial, Liceul Teoretic “Jean Monnet” București este Școală-ambasador!

Antreprenoriatul, posibilă carieră?

Pe data de 24 noiembrie, ambasadorii juniori, coordonați de doamna ambasador senior Luiza Ciocan, au fost gazdele evenimentului “Antreprenoriatul, posibilă carieră?”, invitatul manifestării fiind domnul Dr. Tudor Popescu Partnerships Manager EA – The Entrepreneurship Academy și fondator al Clubului EDISON. Astfel, mai multe serii de elevi, dar și cadre didactice au aflat mai multe detalii despre oportunitățile din cadrul The Entrepreneurship Academy, promovarea și, totodată, lansarea Clubului EDISON Jean Monnet.

Viața de jurnalist, versus cea de Europarlamentar - invitat special Doamna Carmen Avram

Întâlnirea cu doamna eurodeputat în Parlamentul European care face partea din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) Carmen Avram, a reușit în Conferința din 20.05.2022 cu tema “Viața de jurnalist versus cea de eurodeputat” să ne descopere ce om dedicat este în tot ceea ce face. La toate întrebările care i-au fost adresate am primit răspunsuri sincere, iar unele dintre ele (cele care ne-au dezvăluit detalii legate de unele reportaje care s-au desfășurat în zone de conflict militar)  ne-au prezentat adevărate lecții de istorie. Am descoperit cu toții faptul că lucrul bine făcut necesită seriozitate, implicare, energie și ceva noroc. Interviul antrenant la care a fost supusă de către elevele Ioana Cristina Vicol și Ana-Ștefania Diță a reușit să ne descopere o fire puternică și plină de idei îndrăznețe care a reușit să îi țină cu sufletul la gură pe toți cei prezenți. Am fost fericiți că am reușit să rămânem ancorați prin intermediul platformei Zoom cca. 90 de min., iar la final emoțiile ne-au copleșit. 

Webinarul Viitorul Educației Europene în contextul Covid - 19 - invitat special Victor Negrescu

Motto: ÎmprEUnă într-o Europă Unită – din 12.05.2022, a sta la baza Webinar-ul  “Viitorul Educației Europene în contextul COVID-19”, invitatul manifestării fiind eurodeputatul Victor Negrescu vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Prezentarea – Viitorul Europei în actualitate, realizată de elevele  Ioana Cristina Vicol și  Daria Florentina Ionescu de la clasa a X-a A, a reliefat multe aspecte inedite care au captat auditoriul (Lansarea platformei digitale multilingve-19.04.2022, Anul European al tineretului 2022 care dorește să implementeze un pașaport standardizat unic pentru U.E., facilitatea reciclării circulare, consolidarea legislației în domeniul securității cibernetice). Conștientizarea nevoii de adaptare a  sistemului românesc de educație la standardele realității educației europene, v-a fi un deziderat pentru viitor.

Conferința despre ERASMUS+

Tinerii Români sunt alături de Ucraina

European Village Jean Monnet 2022

Ziua de 9 mai a fost o zi cu triplă semnificație pentru Liceul Teoretic Jean Monnet : Ziua Independenței, Ziua Uniunii Europene, dar și ziua liceului, deoarece Jean Monnet a fost unul dintre părinții fondatori ai U.E.
După aproape 3 ani de pauză, proiectul European Village a reușit să revină cu vigoare în programul activităților extrașcolare, iar în acest an s-a realizat o fuziune între elevi, părinții acestora și profesori care au reușit să reprezinte cu succes toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Fiecărei clasei i s-a atribuit un stat membru U.E., iar cele mai fragede vlăstare au avut standul României reușind să ne încânte atât cu oferte culinare tradiționale cât și cu manifestări artistice specifice.
Am descoperit bucuria pe fața celor mai mici, dar și a profesorilor, care au fost gazde ospitaliere pentru toate statele membre. Implicarea elevilor în câștigarea Maratonului Cultural, dar și în cel al Galeriei Personalităților a fost totală. Aceștia au reușit să ne ajute să rememorăm multe dintre personalitățile care au contribuit la noua înfățișare a lumii moderne, printre care amintim pe: compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart, scriitorul Hans Christian Andersen, vestitul medic al antichității Hipocrate și multe altele.
A fost o zi plină de magie, care va rămâne întipărită în mintea și sufletele tuturor.
—–
Tot pe data de 9 mai 2022, ambasadorii Liceul Teoretic Jean Monnet coordonați de senior ambasador Mihaela Vâjâitu au fost prezenți la Evenimentul “Europa pentru TineRI!” organizat cu ocazia Zilei EUROPEI-9 mai 2022 în parcul Colțea, de Centrul Europe Direct București, din cadrul Institutului European din România, împreună cu Spațiul Public European al Comisiei Europene și al Parlamentului European.
Ambasadorii juniori au reprezentat cu mândrie Liceul Teoretic „Jean Monnet” purtând tricourile și brățările primite. Ei au organizat Standul Danemarcei a reliefat atât brandurile de succes (Lego, Carlsberg), cât și personalitățile culturale daneze ( cel mai cunoscut fiind scriitorului Hans Christian Andersen cu faimoasele sale povești care ne-au încântat tuturor copilăria) și informații actuale despre tradițiile din Danemarca, dar și faimoasele lor deserturi care au încântat vizitatorii.

Joc de rol al Parlamentului European

Punct de informare fizic și online

Vă invităm la biblioteca din Liceul Teoretic “Jean Monnet”, unde, ambasadorii juniori, alături de seniori au pregătit un punct de informare fizic despre Uniunea Europeană.
Vă lăsăm și un link de accesare a punctului nostru de informare online: https://ro.padlet.com/epasltjm/r5sgce8xksfpefxc

Instituții și organisme în Uniunea Europeană

Pe 13 martie, ambasadorii juniori din Liceul Teoretic “Jean Monnet” au participat la Webinarul online „Instituții și organisme în Uniunea Europeană” organizat de ambasadorii seniori. Obiectivul central fiind familiarizarea cu organismele U.E., precum și modul de funcționare a Parlamentului European și a instituțiilor europene. Pe această cale, provocăm doritorii să joace kahoot-ul nostru despre Instituțiile și organismele din Uniunea Europeană. 

Pentru a vă verifica abilitățile, cunoștințele, competențele, click AICI!

Seminarele introductive adresate profesorilor coordonatori

Între 24 februarie și 25 februarie 2022, doamna profesoară Mihaela Vâjâitu, alături de doamna profesoară Marinela Pantea au participat la seminarele introductive adresate coordonatorilor E.P.A.S. din liceele selectate în acest an școlar.

Pe ordinea de zi au fost: realizarea de activități productive pentru a ne alătura echipelor E.P.A.S., ce ar trebui să cunoaștem, ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi, dar și ce rol au tolenranța, egalitatea de drepturi, empatia, solidaritatea.