Profesor coordonator: Mihaela VÂJÂITU

Școală-ambasador (E.P.A.S.)

La invitația doamnei eurodeputat Carmen AVRAM,

În vizită la Parlamentul European, Bruxelles, 25-27.10.2023

Articol de Ana-Ștefania DIȚĂ
E.P.A.S.

Monnetiștii în vizită la Bruxelles

Monnetiștii în vizită la Bruxelles

Oportunitate unică pentru liceeni de a vizita Parlamentul European

de Ana-Ștefania Diță

La invitația doamnei jurnalist și eurodeputat Carmen Avram, elevii și profesorii unui prestigios liceu din București au vizitat capitala Uniunii Europene și instituțiile acesteia, în perioada 25-27 octombrie 2023. Grupul a fost format din 20 de persoane, dintre care 16 elevi, o absolventă și 3 cadre didactice. Inițiativa ambasadorilor juniori și seniori EPAS Jean Monnet de a organiza evenimente pe teme europene, prin Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European (EPAS) a stârnit interesul tinerilor din Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București de a se implica activ, în calitate de cetățeni europeni. Drept răsplată pentru spiritul democratic de care dau dovadă, doamna jurnalist și eurodeputat Carmen Avram i-a invitat, pe cei mai merituoși, să facă o vizită de informare la Parlamentul European. Orașul Bruxelles a devenit gazdă, timp de trei zile, pentru un grup de liceeni și dascăli, vizita începând cu un tur al capitalei Belgiei, ambasadorii juniori fiind impresionați de clădirile istorice din Piața Mare, de Galeriile Saint Hubert, Place du Luxembourg, noul sediu al NATO, dar și statuia simbol Manneken Pis. Destinația finală a fost Parlamentul European loc în care elevii și profesorii au aflat mai multe informații despre istoria Uniunii Europene, cele mai importante instituții, și cele mai noi inițiative europene, urmând și o vizită la Parlamentarium, de unde au avut ocazia să afle mai în profunzime cum funcționează instituțiile europene, cum ajung legile să fie puse în practică, dar și rolul politicii europene pentru un cetățean.

Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru tine?

Medeea Țîrlea, ambasador junior: Uniunea Europeană, pentru mine, înseamnă: libertate, libertate de exprimare, înseamnă egalitate, egalitate de șanse, egalitate de sex, ceea ce noi, din păcate, nu prea avem parte în România, dar nu numai, la nivel internațional. Având în vedere că am fost în vizită la Parlamentul European din Bruxelles avem pretenția de a se aplica ceea ce și aici este prezent și se respectă constant.

Înseamnă putere de muncă, înseamnă dorință de exprimare, înseamnă implicare în societate, de a dori să-ți ajuți aproapele, practic, să observi mai mult ceea ce se întâmplă în jurul tău, în mediul ce ne înconjoară și să iei atitudine și inițiativa, astfel încât să nu se mai întâmple tot felul de atrocități, să nu se mai ajungă la războaie, cum este și în Israel.
În final, dar nu mai puțin relevant, aș putea spune, înseamnă o familie. O familie, practic, pentru că suntem o familie mare, Uniunea Europeană, inclusiv noi, românii și mi-aș dori să ne integrăm mult mai bine pe zi ce trece, ulterior, să avem valori mai bine implementate în mentalitatea fiecărui cetățean și să se respecte, să nu mai existe discriminare din niciun punct de vedere, să ne acceptăm așa cum suntem între noi, să ne respectăm toate punctele de vedere și să trăim în armonie, așa cum ar trebui să fie într-o țară europeană.

Ce ai învățat despre Uniunea Europeană?

Ioana Vicol, ambasador junior: Prezentarea doamnei m-a ajutat foarte tare, astăzi, pentru că am descoperit lucruri noi despre Uniunea Europeană, cât și despre țara noastră. De exemplu, am vorbit despre Comisiile Parlamentare, despre cum se aleg președinții, și despre mandate care trebuie să fie nu egale cât echitabile, despre țările UE. Și mi s-a părut că prezentarea a fost succintă, dar atractivă și a inclus multe informații interesante.

Ce te-a fascinat la această excursie?

Anca Guțu, ambasador junior: Când am ajuns la Parlamentul European, în sala de ședințe, am avut mari emoții, întrucât îmi doream de mică să ajung în acest punct, fiind foarte mandră de reușita mea.
În calitate de ambasador junior mă consider o mare norocoasă că am avut ocazia de a ajunge la Parlamentul European și în capitala Europei.
Liceul Teoretic „Jean Monnet” a devenit școală-ambasador în anul școlar 2021-2022 cu proiectul EPAS Jean Monnet, în cadrul Programului Școli-ambasador ale Parlamentului European (EPAS). A inițiat peste zece evenimente cu invitați importanți, precum: doamna Mihaela Ștefănescu de la Ministerul Mediului. Apelor și Pădurilor, Alexandra Duică de la Eurodesk, eurodeputatul Victor Negrescu, doamna jurnalist și europarlamentar Carmen Avram și nu numai.

Testimoniale

„În cadrul excursiei de la Bruxelles m-am simțit emoționată când am intrat în în sala de ședințe a Parlamentului European. M-am simțit onorată să o cunosc pe eurodeputata Carmen Avram și am simțit un sentiment de stimă în momentul în care aceasta s-a prezentat în fața noastră mai întâi ca om, ca persoană și după aceea ca europarlamentar. Doamna Carmen Avram a folosit un limbaj simplu prin care fiecare a înțeles ce se întâmplă în Parlamentul European. La Parlamentarium mi s-a părut interesant modul prin care am parcurs expoziția având un telefon care avea o înregistrare, în care ni se explicau exponatele. Un alt punct important care trebuie amintit la această vizită este dispunearea sediilor principale ale instituțiilor Uniunii Europene. Mi-a plăcut faptul că am avut ocazia să aflu istoria țărilor din cele mai vechi timpuri până la inventarea monedei euro, la intrarea țărilor în Uniunea Europeană. Când am plecat de la Parlamentarium am simțit că sunt mult mai bogată cultural și că sunt în stare să port o discuție pe această temă cu oameni care au ceva mai multă experiență decât mine, pe această temă. Totodată am avut ocazia în această excursie să îmi cunosc colegii mai bine. Mă bucur că am avut această ocazie de a merge la Parlamentul European, la doar 17 ani și-mi doresc să revin.”

Anca GUTU, clasa a XI-a D

Vizita noastră la Bruxelles nu s-a bazat doar pe vizionarea unei clădiri,a Parlamentul European, ci a fost o întreagă aventură.

Am plecat miercuri, 25.10.2023, din țară și, fiind cazați la un hotel unde mijloacele de transport în comun erau accesibile, am ajuns să ne delectăm privirile cu o multitudine de atracții: ciocolaterii, arhitectură luminată cu leduri violet, statuia Manneken Pis, muzee și să gustăm renumitele coaste belgiene de la restaurantul Amadeus.

În data de 26 octombrie, au urmat vizitele oficiale la Parlament și Parlamentarium. Am fost impresionată de prestanța clădirii Parlamentului. Acolo am întâlnit-o pe doamna eurodeputat Carmen Avram care ne-a vorbit cu modestie, deschis, despre un mandat greu, în care “Noi (echipa proiectului) nu ne cunoșteam”, despre agricultura românească și energia verde. Aceasta ne-a invitat să participăm la următoarea sesiune de vot, deoarece “Viața este nedreaptă” și, în cazul în care nu acționăm pe cont propriu, alegerile noastre nu vor fi luate în calcul.
Totodată, Parlamentariumul nu a fost un muzeu oarecare, ci unul interactiv, unde asimilai cunoștințe într-un ritm propriu, cu ajutorul unei căști, conectate la un telefon. Turul a fost presărat de amintiri frumoase pentru echipa EPAS JM. Nu puteam rata nici îmbietoarele gofre cu ciocolată, care au făcut deliciul serii. Ședința de grup, în care discutam propriile păreri despre ceea ce am vizitat, a fost importantă pentru mine. Simt că m-a unit și mai strâns de cei care au format echipa, atât profesori, cât și elevi.
Ziua de vineri a fost cea în care ne-am luat “la revedere” de la capitala Belgiei cu gândul de a reveni curând și cu o altă ocazie. Mulțumesc organizatorilor pentru această experiență inedită!”

Ioana VICOL, clasa a XII-a A

„Am primit cu onoare oportunitatea de a vizita Parlamentul European și Parlamentariumul, toate acestea, în urma implicării în activitățile Programului Programul „Școli-ambasador” al Parlamentului European (EPAS) din Liceul Teoretic “Jean Monnet” București.

Sunt bucuroasă că am aflat de la doamna Carmen Avram care este modul în care se legiferează și procesul prin care trece o lege.

Așadar, mi-a plăcut extrem de tare orașul Bruxelles și toate locațiile pe care le-am vizitat. Această excursie va rămâne mereu întipărită în inima mea, deoarece am descoperit persoane și am legat noi prietenii. Totodată transmit tuturor persoanelor care au insistat să fiu alături de echipa EPAS Jean Monnet, multe mulțumiri!”

Ștefania DIȚĂ, absolventă LTJM, promoția 2023, eleva cu cea mai laborioasă activitate în cadrul EPAS, fosta clasă a XII-a A

„Această excursie a fost pentru mine una dintre cele mai mărețe evenimente din viață. Datorită doamnei eurodeputat Carmen Avram, am fost aduși aici în Bruxelles pentru a ne aprofunda cunoștințele despre despre U.E. și pentru a înțelege contextul politic pentru alegerile din 2024. Prima activitate pe listă a fost vizita la sediul Parlamentului European. În urma unei călătorii minunate cu trenul din orașului, am fost uimiți de arhitectura modernă și impunătoare a clădirii. Aici am participat la un discurs dat de dna Carmen Avram în care am discutat despre probleme U.E. precum modul în care se aleg șefii departamentelor și modul în care acestea comunică cu Parlamentul. Dna Carmen Avram a mai atras și atenția asupra unui nou val de extremism în Europa și în special în România care ar putea păta alegerile din anul următor. După aceea am avut oportunitatea de a participa la o prezentare a U.E. și a sălii de ședință plenară organizată de dna asistent Lavinia din Cabinetul dnei Avram. Din acea prezentare, cel mai important mi-a părut următoarea idee spusă de dna Lavinia: indiferent de partidul politic al eurodeputatului, dacă se votează ceva în beneficiul României, toți vor vota pentru. A urmat o vizită a Parlamentariumului, un muzeu al Europei și formării U.E. unde am fost expuși într-un mod interactiv, la istoria statelor europene, a personalităților europene, nu doar politice, ci și ale literaturii și științei, și șa comunitățile ce au precedat U.E. Acolo am mai învățat și în mod concret ce poate face U.E. pentru tine ca cetățean al ei, oportunități precum fonduri pentru agricultură și fonduri pentru transportul fluvial. La finalul vizitei, am putut lăsa un mesaj pentru a fi văzut de toți ce vor mai vizita Parlamentariumul pe un perete cu un ecran mare. Mai este ceva de precizat însă, pe cât de importante au fost vizitele de la Parlament și Parlamentarium, mai este un element al acestei excursii la fel de important, Bruxelles-lul. Importanța și frumusețea acestui oraș a contribuit foarte mult la toate evenimentele și ieșirile pe care le-am avut cât timp am fost aici. Însă, de ce a fost ales Bruxelles-lul? El a fost ales deoarece, de-a lungul istoriei, acest oraș a fost punctul de întâlnire între marea cultură germană și marea cultură franceză, iar de-a lungul conflictelor și în special a celor două războaie mondiale, Franța și Germania au fost mereu de părți opuse, au fost într-un etern conflict. Astfel, era firesc ca punctul alegerilor poporului, născătoarei de democrație, a unității, diversității și integrării să fie orașul care a îndurat atât de multă separare și atât de mult conflict. Cum pictorul național al Belgiei, Rene Magritte, considerat cel mai important suprarealist, a încercat să preia normalitatea lumii de zi cu zi și să o transforme într-o expresie și critică a vremurilor în care a trăit, la fel și Bruxelles preia toată istoria murdară și o transformă în cel mai important simbol al democrației și al oportunității pentru o lume mai bună.”

Paul Antonio CIONTOIU, clasa a XI-a C

„În urma invitației doamnei europarlamentar Carmen Avram la Bruxelles, în scopul vizitării Parlamentului European și a Parlamentariumului, grupul compus din ambasadorii juniori cât și seniori EPAS a avut ocazia de a-și îmbogăți nivelul de cunoștințe despre tot ceea ce Uniunea Europeană promovează și reprezintă. De la procesul de alegere al europarlamentarilor ce urmează să ducă la final un mandat, până la importanța implicării tinerilor în dezvoltarea politicii europene și a votării, informațiile primite constituie un început al unui proces continuu, complex de dezvoltare al societății cu ajutorul cetățenilor săi bine pregătiți și implicați. La baza reușitei acestei activități au stat pasiunea și implicarea participanților, experiența fiind una inedită și de care niciun membru nu va putea uita vreodată.

Sabina Elena ȚIMPĂU, clasa a XI-a A

Cel mai mult mi-a plăcut întâlnirea cu doamna europarlamentar Carmen Avram, discursul acesteia, deoarece a vorbit astfel încât sa putem înțelege toți si faptul ca i-am putut adresa întrebări. Totodată mi-a plăcut si prezentarea doamnei Lavinia despre bazele Uniunii Europene de unde am aflat informații noi. Parlamentariumul este foarte interactiv, având si un joc unde am putut trai experiența de a vota ca un europarlamentar. Arhitectura
orașului mi s-a părut spectaculoasa, fiind armonizata cu lumini ambientale, cat si obiectivele turistice din apropiere. In plus, am admirat calamitatea profesorilor care ne-au coordonat si înțelegerea acestora in momentele tensionate, cat si prietenia colegilor. Mi s-a părut o experiența unica in viața, iar daca as avea ocazia, cu siguranță as mai repeta-o!

Daria SIVACHE, clasa a X-a B

„In cadrul acestei călătorii am avut o mulțime de experiențe noi de dobândit, cum ar fi vizitarea unei țări cu totul diferite, vizitarea celor mai importante clădiri din uniunea europeană, precum și conexiunea cu o grămadă de oameni noi și diferiți. În ceea ce privește vizita în clădirea principală a parlamentului european, situată aici, la Bruxelles, am fost șocat să văd piese de artă și sculpturi atât de frumoase, situate într-un loc în care se iau toate cele mai importante decizii. În sala de ședințe, am fost uimit de cabinele și locurile pentru traducători. Am fost întristat să aflu că toate țările din Uniune nu sunt tratate la fel, iar principiile fondatoare sunt încălcate. La parlamentarium, am fost uimit de nivelul de informare pe care ni l-a oferit și m-am bucurat că erau foarte mulți oameni care doreau să învețe despre valorile omenirii și ale acestei instituții. Am făcut multe poze și bineînțeles că am vizitat magazinul de suveniruri. De asemenea, am învățat să îmi asum puțin mai multă responsabilitate în ceea ce ma privește pe mine și obiectele mele personale, care este de departe
cea mai importantă lecție dintre toate. Trebuie să recunosc că în această călătorie am fost uituc și nepăsător în ceea ce privește grija documentelor mele personale și obiectele necesare activităților noastre. Mi-a fost rușine, dar la sfârșitul zilei, am ajuns să iau vafe alături de profesorii noștri și să mă distrez de minune. As putea spune ca la finalul zilei, am ajutat echipa sa aibă o experiență minunata. In concluzie, să vin în această călătorie și să am această oportunitate este de departe unul dintre cele mai bune lucruri care s-a întâmplat vreodată de-a lungul anilor mei de adolescență.”

Andrei ROTARU, clasa a XI-a C

„Mi-a plăcut extraordinar de mult această excursie, după părerea mea fiind una unică și fascinantă.
Carmen Avram, Europarlamentarul care ne-a adus aici, mi s-a părut o persoană calculată, stăpână pe sine și de o modestie incredibilă. Felul în care dumneaei ,,a pus punctul pe i”, spunându-ne multe lucruri neștiute, din spatele scenei. Am apreciat felul direct, dar totodată simplu, în care ne-a vorbit, neconsiderându-se superioară nouă. Cat despre vizitele pe care le-am avut, atât la ,,Parlamentul European”, cât și la Parlamentarium, pot spune că m-au lăsat plăcut surprinsă. Parlamentul, o clădire impunătoare, extrem de frumoasă, mi-a creat impresia că fac parte dintr-un film cu baze politice, fiind fascinată de felul în care arată față-n față, nu doar în poze.
,Parlamentariumul este musai de vizitat, fiind foarte interactiv, dându-ți ocazia să votezi ( prin prisma unui joc) ca un adevărat Europarlamentar, să descoperi informații noi din istoria întregii Europe.
Arhitectura orașului Bruxelles este splendidă, ,,Piața Mare din Bruxelles” fiind cea mai spectaculoasă, cu luminile ambientale mov și obiectivele turistice aflate în apropiere
(,,Menneken Pis”, ,,Galerie du Roi”).
Mă bucur că am avut oportunitatea să fac parte din acest proiect și le sunt recunoscătoare, atât doamnelor/domnilor însoțitori, care au avut grijă de noi 24/7, cât și colegilor, care au dat dovadă de înțelegere și calmitate pe tot parcursul excursiei!”

Raluca Ioana COLAC, clasa a X-a B

Ziua I – Am avut parte de un zbor lin București- Bruxelles în care toți așteptam cu nerăbdare să aterizăm pentru a vedea ce ni s a pregătit. Odată ajunși am luat o spre hotel cu autocarul unde am împărțit impresii despre zbor. În drumul spre hotel am văzut noul sediu NATO.

După ce am făcut check in ul am plecat să ne plimbăm intr o piață absolut superbă înconjurată de clădiri uimitoare cu o arhitectură de nedescris. Am avut parte numai de împrejurări unice și oameni excepționali.

Ziua II – Am început cu un mic dejun minunat la hotel, urmat de călătoria către Parlamentarul European.

Un sediu enorm unde am întâlnit-o pe doamna Carmen Avram, cea datorită căreia am avut ocazia să luăm parte acestei minunate experiențe. Un om absolut superb, care ne-a fermecat pe toți prin poveștile sale și căldura pe care a emanat-o.

Ulterior, ne a fost prezentată un scurt document cu informații legate de Parlament. Personal, am îndrăgit foarte mult această prezentare, deoarece a fost făcută pentru a îi fi accesibilă oricui.

Imediat după vizita în Parlament, am mers la Planetarium, un muzeu urban în care am învățat într-un mod foarte inedit diverse informații, ne-am jucat și am fost noi înșine europarlamentari pentru câteva minute,  prin intermediul tehnologiei. 

Ziua III – După ce am plecat de la hotel, am mers către aeroport, unde ne-am îmbarcat către casă.

Aș vrea să închei prin a spune ca nu aș fi crezut vreodată ca voi putea trăi această experiență, dar datorită străduințelor profesorilor coordonatori care au făcut tot posibilul ca această activitate să iasă impecabil și ghizilor care au fost alături de noi la fiecare pas, totul a ieșit mai mult decât perfect.

Maria-Andreea STRĂNUTU, clasa a XII-a E

„Aceasta excursie la Bruxelles a fost o experiență minunata pe care nu o voi uita nici o data si o oportunitate perfecta pentru a învăța lucruri noi. După aceasta experiența am rămas cu o mulțime de amintiri plăcute si mă bucur ca am avut ocazia sa fac parte din acest proiect. Am fost impresionata atât de vizita la parlamentul European dar si de arhitectura orașului. Mă bucur ca am avut ocazia sa o întâlnesc pe Doamna europarlamentar Carmen Avram pe care o apreciez. Va mulțumim ca ne-ați oferit aceasta oportunitate unica, a fost o experiență de neuitat!”

Karina Maria ILINA, clasa a XII-a D

In urma invitatiei primite de doamna europarlamentar Carmen Avram, am avut ocazia de a vizita Parlamentul European, dar si Parlamentarium.

In primul rand, am cunoscut personal un om minunat, care ne a vorbit din  tot sufletul, doamna Carmen Avram. Aceasta ne a explicat  care sunt obiceiurile in Parlamentul European, iar spre marea mea uimire am aflat faptul ca Romania are 33 de eurodeputati, fiind imediat după tarile mari, precum Germania Franța, Italia, Spania, Polonia. Acestea sunt doar o mica parte din prețioasele informații pe care le am aflat intr-un timp foarte scurt.

In al doilea rând, vizita la Parlamentarium a fost una cu adevărat deosebita deoarece am aflat in propriul nostru ritm informațiile despre care eram curioși, structurându-ne astfel toate cunoștințele.

Si nu in ultimul rând, mi- a plăcut foarte mult faptul ca am avut ocazia de a vizita un oraș important, uneori numit si ‘’Inima Europei’’. Împreună cu grupul , atât elevii ,cat si profesorii s- au simțit extraordinar de bine, socializând si luând câteva suveniruri cu scopul de a avea atât amintiri păstrate in sufletul fiecăruia, dar si unele lucruri materiale.

Concluzionând, a fost o experiența pe care as mai repeta-o cu mare drag, o experiență unica care va rămâne pentru mult timp întipărită in sufletul meu.

Cristina Andreea TĂNĂSESCU, clasa a XI-a E 

„Cu ocazia invitației oferite din partea doamnei Europarlamentar Carmen Avram am avut oportunitatea de a vizita Parlamentul European si Parlamentarium din Bruxelles. Vizita s-a desfășurat in cadrul zilei de joi 26.10.2023, unde am întâlnit-o personal pe doamna Carmen Avram. Întâlnirea cu aceasta m-a lăsat fără cuvinte , deoarece nu mă așteptăm ca dansa sa fie o persoană așa minunata si modesta , a împărtășit  alături de noi întâmplări si ne -a oferit sfaturi foarte bune pentru viitor. După aceea am mai urmărit o prezentare despre instituțiile europene , iar mai apoi am avut ocazia de a vizita Parlamentarium unde poți afla mai multe informații despre trecut si poți juca anumite jocuri, precum cel de parlamentar si multe altele. In concluzie aceasta vizita a fost una foarte frumoasa si sunt mândră ca am putut face parte dintr-un asemenea proiect si o asemenea experiență.”

Claudia Maria CRANGASU, clasa a XI-a E

„Bruxelles, o aventura pe care nu o voi putea uita până la bătrânețe, și de care am încercat să profit cu toate mijloacele disponibile. Călătoria care a marcat primul meu zbor cu avionul, călătoria în care am descoperit profesorii pentru cine sunt ei cu adevărat, momentele și peisajele la care nu aș fi visat măcar sunt doar câteva din detaliile care au făcut această excursie unul dintre cele mai frumoase momente din acest an. Va mulțumim pentru efortul supraomenesc depus, va mulțumim că va pasa de noi, niste necunoscuți, care v-au făcut și probleme pe deasupra. Va mulțumim pentru faptul că seri la rand ați lucrat pentru a putea face aceste 3 zile cele mai bune 3 zile pe care le-am fi putut avea și pentru că v-ați consumat vocile și nervii pe prostiile și boacănele noastre și că ne-ați oferit tot ce ați avut mai bun. 3 profesori dedicați, 3 oameni minunați cărora le pasă, 3 oameni care ne-au pus pe noi mai presus decât pe ei înșiși, nu doar cu această ocazie, dovada și lipsa acuta a vocii ce urmează cat de curând să revină. Nu în ultimul rând, am reușit să îmi dezvolt franceza , ceva neașteptat.”

Andrei CORBU, clasa a XI-a C

„Pentru ca sunt eleva in clasa a XII-a, m-am gândit mult la ce-mi doresc sa fac in viitor: Facultatea de Științe Politice. Aceasta experiență, la care m-ați făcut parte si pentru care va multumesc, mi-a dovedit ca am ales corect. Îmi doresc sa ajung si eu intr-o zi in Parlamentul European, sa fac lucruri pentru tara mea si sa va fac mândri. Va multumesc!”

Tania MURGU, clasa a XII-a A

„Cu ocazia invitației din partea doamnei Europarlamentar Carmen Avram, am avut oportunitatea de a vizita Parlamentul European și Parlamentarium din Bruxelles. Sunt încântată să spun că întâlnirea cu doamna Avram a fost de-a dreptul impresionantă. Este o persoană minunată și modestă care a împărtășit cu noi povești și ne-a oferit sfaturi prețioase pentru viitor. În continuare am avut șansa de a vizita Parlamentarium. Acolo, am descoperit mai multe informații despre trecut statelor europene  și am avut oportunitatea de a juca diverse jocuri, precum cel de parlamentar, printre altele. A fost o vizită frumoasă, plină de oameni minunați și experiențe inedite.”

Denisa Gabriela ROȘOIU, clasa a XI-a E

Campania

Capace cu suflet, de la oameni cu suflet!

Anul European al Tineretului, 2022, a fost pentru Liceul Teoretic „Jean Monnet” un prilej „pentru o redresare circulară și verde”, în timp ce anul 2023 este Anul European al Competențelor, ceea ce ne-a impulsionat să continuăm pe zona de reciclare.
În acești doi ani, am implementat Campania „Capace cu suflet, de la oameni cu suflet”, desfășurată în cadrul Programului E.P.A.S. – Școli ambasador ale Parlamentului European, bazându-ne pe multe componente importante, cum ar fi reciclarea, economia circulară, Corpul European de Solidaritate și Pactul Verde European realizând, astfel, un parteneriat între liceu și Asociația CAPACE CU SUFLET, cu sediul social în Cluj-Napoca.
Toată materia primă (capacele din plastic de tipul PP sau HDPE) a fost depozitată în laboratorul de fizică, devenind astfel „Laboratorul Reciclării”. Acesta a fost mereu deschis pentru cei care aduceau ceea ce au colectat sau pentru cei care doreau să participe activ, oferind o mână de ajutor la sortarea capacelor.

Într-o comunitate de aproximativ 2052 persoane s-au implicat: aproximativ 1400 elevi, cadre didactice și personal didactic auxiliar, în jur de 90, dar și comunitatea locală, prin implicarea părinților, aproximativ 560.

Din punct de vedere sustenabil, reciclarea este și trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, aceasta fiind o componentă esențială pentru un mediu curat. Prin colectarea capacelor, putem veni în ajutorul mai multor cazuri sociale.
Acest proiect a fost coordonat de doamna profesor Mihaela Vâjâitu și de eleva Ana-Ștefania Diță (clasa a XII-a A), care au organizat “maratonul reciclării”, precum și diferite conferințe, pentru ca tinerii să conștientizeze problemele de mediu și importanța reciclării selective.
Suntem fericiți că în acest an școlar am realizat un nou record la care și-au adus aportul și clasele din ciclul primar și de faptul că suntem participanți la Gala Societății Civile
Mulțumim pe aceasta cale, tuturor celor care s-au implicat, de la profesori, elevi, părinți, până la voluntarul din sectorul 1, care a preluat toată cantitatea colectată!
Vă invităm să vizionați colajul nostru!

Introducere în politicile și prioritățile Uniunii Europene - Pactul Ecologic European și Planul Economiei Circulare

Pe data de 16 mai, Sala de festivități a liceului Teoretic Jean Monnet” București a fost plină de efervescență datorită invitatei noastre speciale, doamna europarlamentar Carmen Avram și, totodată de maniera eficientă în care ne-a prezentat multe informații legate de modul în care sunt abordate noile tehnologii verzi precum și impactul acestora în unele țări europene.

Această întâlnire a reprezentat o formă directă și eficientă pentru a-i familiariza pe elevi cu rolul și mecanismele de funcționare al mai multor instituții și organisme din Uniunea Europeană, precum Parlamentului European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea de Justiție și Banca Centrală Europeană.

Am abordat și teme, precum conștientizarea problemelor de mediu, dar și importanța educației pentru cetățenie democratică, chiar și importanța participării cetățenilor UE la alegerile pentru Parlamentul European din anii următori.

Activitatea a reunit elevi și profesori din mai multe licee bucureștene, precum: Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi- Școală E.P.A.S., Școala Comercială Superioară N. Kretzulescu- Școală E.P.A.S., dar și Colegiul Tehnic Media.

Energiile regenerabile soluții pentru un viitor sustenabil
Evenimentul organizat de Centrul EUROPE DIRECT București din cadrul Institutului European din România (IER) din perioada 7-11.04.2023 a reușit să reunească o serie de actori importanți: Eliza Vaș, expert Serviciul Studii Europene, Institutul European din România, Mihaela Ștefănescu, consilier superior, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Lavinia Andrei, președinte, Fundația „Terra Mileniul Trei”, care au fost formatorii acelei sesiuni destinate cadrelor didactice, tema fiind „Mai aproape de UE prin educație”.
Evenimentul a fost moderat cu multă abilitate și eficiență de către d-na Loredana Licuță, gazda evenimentului.
Proverbului „Ceea ce semeni, aceea vei culege” se potrivește exact cu reverberațiile produse de sesiunea de informare.
Conferința realizată de Liceul Teoretic Jean Monnet din 28.04.2023 cu tema -Introducere în politicile și prioritățile Uniunii Europene – Pactul Ecologic European și Planul Economiei Circulare, a avut ca invitată specială pe d-na dr. Mihaela Ștefănescu consilier superior la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Activitatea a fost interactivă și captivantă reușind să îi implice pe toți elevii prezenți într-un exercițiu creativ denumit sugestiv Trenul verde călător care avea un parcurs de trei stații.
Stația – Infrastructura rezilientă
Stația – Infrastructura ecologică
Stația – Materialele circulare ale viitorului.
Manifestarea a reunit următoarele licee
Colegiul Tehnic Gh. Asachi-Scoala EPAS-prof. coord. Cătălina Postelnicu
Colegiul Tehnic Media-prof. coord. Adrian Zăvoianu
Liceul Teoretic Ady Endre-prof. coord. Ileana Ildiko Armeanu
Liceul Teoretic Jean Monnet-Scoala EPAS-prof. coord. Mihaela Vajaitu
Această activitate este inclusă în agenda EPAS Jean Monnet.
Stă în puterea ta să fii proactiv!
Împreună suntem Europa! 20.12.2022

Evenimentul „Împreună suntem Europa!”

Pe 20.12.2022, a avut loc evenimentul „Împreună suntem Europa!” care a reunit circa 500 de tineri (elevi și studenți) din mai multe regiuni din țară, într-un dialog deschis cu Președintele Parlamentului European, d-na Roberta Metsola și cu europarlamentari români.

În calitate de Școala Ambasador a Parlamentului European, Liceul Teoretic „Jean Monnet” s-a alăturat acestui eveniment deosebit de emoționant la invitația Biroului Parlamentului European în România. Au participat 6 elevi din clasele a X-a C și a X-a E, ambasadori juniori, însoțiți de d-na profesor coordonator, Mihaela Vâjâitu.

În cadrul întâlnirii găzduite de Facultatea de Drept a Universității din București în Aula Magna, întrebările s-au succedat timp de o oră și jumătate, iar șefa Legislativului european a răspuns punctual la fiecare întrebare și chiar le-a sugerat tinerilor prezenți să îi scrie pe Instagram, asigurându-i că citește personal toate mesajele.

Ceremonia de decernare a titlului „Școală-ambasador a Parlamentului European”

Festivitatea de încheiere a anului școlar EPAS

Numele Liceului Teoretic “Jean Monnet” București a fost primul nume strigat la Ceremonia de decernare a titlului „Școală-ambasador a Parlamentului European” din cadrul Festivității de încheiere a anului școlar E.P.A.S., organizată pe 27 mai, la Biroul de legătură Biroul de Legătură al Parlamentului European.
Reprezentanții liceului au fost doamna ambasador senior, Mihaela Vâjâitu alături de ambasadorii juniori: Ioana-Cristina Vicol și Ana-Ștefania Diță.
Ne-am bucurat că am avut oportunitatea de a întâlni oameni frumoși și de a petrece clipe de neuitat!
Așadar, oficial, Liceul Teoretic “Jean Monnet” București este Școală-ambasador!

Antreprenoriatul, posibilă carieră?

Pe data de 24 noiembrie, ambasadorii juniori, coordonați de doamna ambasador senior Luiza Ciocan, au fost gazdele evenimentului “Antreprenoriatul, posibilă carieră?”, invitatul manifestării fiind domnul Dr. Tudor Popescu Partnerships Manager EA – The Entrepreneurship Academy și fondator al Clubului EDISON. Astfel, mai multe serii de elevi, dar și cadre didactice au aflat mai multe detalii despre oportunitățile din cadrul The Entrepreneurship Academy, promovarea și, totodată, lansarea Clubului EDISON Jean Monnet.

Doamna Carmen AVRAM, deputat In Parlamentul European

Cariera de jurnalist / vs. / cariera de eurodeputat

Întâlnirea cu doamna eurodeputat în Parlamentul European care face partea din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) Carmen Avram, a reușit în Conferința din 20.05.2022 cu tema “Viața de jurnalist versus cea de eurodeputat” să ne descopere ce om dedicat este în tot ceea ce face. La toate întrebările care i-au fost adresate am primit răspunsuri sincere, iar unele dintre ele (cele care ne-au dezvăluit detalii legate de unele reportaje care s-au desfășurat în zone de conflict militar) ne-au prezentat adevărate lecții de istorie. Am descoperit cu toții faptul că lucrul bine făcut necesită seriozitate, implicare, energie și ceva noroc. Interviul antrenant la care a fost supusă de către elevele Ioana Cristina Vicol și Ana-Ștefania Diță a reușit să ne descopere o fire puternică și plină de idei îndrăznețe care a reușit să îi țină cu sufletul la gură pe toți cei prezenți. Am fost fericiți că am reușit să rămânem ancorați prin intermediul platformei Zoom cca. 90 de min., iar la final emoțiile ne-au copleșit.

Invitat special Victor Negrescu

Webinarul Viitorul Educației Europene în contextul Covid - 19

Motto: ÎmprEUnă într-o Europă Unită – din 12.05.2022, a sta la baza Webinar-ul “Viitorul Educației Europene în contextul COVID-19”, invitatul manifestării fiind eurodeputatul Victor Negrescu vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Prezentarea – Viitorul Europei în actualitate, realizată de elevele Ioana Cristina Vicol și Daria Florentina Ionescu de la clasa a X-a A, a reliefat multe aspecte inedite care au captat auditoriul (Lansarea platformei digitale multilingve-19.04.2022, Anul European al tineretului 2022 care dorește să implementeze un pașaport standardizat unic pentru U.E., facilitatea reciclării circulare, consolidarea legislației în domeniul securității cibernetice). Conștientizarea nevoii de adaptare a sistemului românesc de educație la standardele realității educației europene, v-a fi un deziderat pentru viitor.

Conferința despre ERASMUS+

Tinerii Români sunt alături de Ucraina

Jean Monnet 2022

European Village

Jean Monnet 2022

European Village 2022

Jean Monnet 2022

European Village 2022

Joc de rol al Parlamentului European

Punct de informare fizic și online

Vă invităm la biblioteca din Liceul Teoretic “Jean Monnet”, unde, ambasadorii juniori, alături de seniori au pregătit un punct de informare fizic despre Uniunea Europeană.
 
Vă lăsăm și un link de accesare a punctului nostru de informare online: https://ro.padlet.com/epasltjm/r5sgce8xksfpefxc

Într-o comunitate de aproximativ 2052 persoane s-au implicat: aproximativ 1400 elevi, cadre didactice și personal didactic auxiliar, în jur de 90, dar și comunitatea locală, prin implicarea părinților, aproximativ 560.

Instituții și organisme în Uniunea Europeană

Pe 13 martie, ambasadorii juniori din Liceul Teoretic “Jean Monnet” au participat la Webinarul online „Instituții și organisme în Uniunea Europeană” organizat de ambasadorii seniori. Obiectivul central fiind familiarizarea cu organismele U.E., precum și modul de funcționare a Parlamentului European și a instituțiilor europene. Pe această cale, provocăm doritorii să joace kahoot-ul nostru despre Instituțiile și organismele din Uniunea Europeană.

Pentru a vă verifica abilitățile, cunoștințele, competențele, click AICI!

Seminarele introductive adresate profesorilor coordonatori

În datele de 24 februarie și 25 februarie 2022, doamna profesoară Mihaela Vâjâitu, alături de doamna profesoară Marinela Pantea au participat la seminarele introductive adresate coordonatorilor E.P.A.S. din liceele selectate în acest an școlar. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele:
  • realizarea de activități productive pentru a ne alătura echipelor E.P.A.S.,
  • cunoștințele esențiale pentru elevi,
  • semnificația Uniunii Europene pentru noi
  • și rolul au toleranței, al egalității de drepturi,
  • precum și empatia și solidaritatea.