Profesor coordonator: Jolán Vasiliu

Clubul Media „Jean Monnet”

Clubul Media „Jean Monnet”

Obiectivul Clubului Media Jean Monnet este de a-i provoca pe liceeni să-și spună opinia despre diverse subiecte de interes ale adolescenților.
Clubul Media oferă o platformă de conectare și dialog în vederea consolidării comunității deschise Jean Monnet.
Vom lansa un subiect de dezbatere săptămânal la care poate participa oricine.

Așteptăm sugestiile și ideile voastre la: clubul.media@gmail.com

Elena Mincu
Fără stereotipuri!

Patriotismul? Un concept nou, nu?
Când am văzut subiectul acesta, nu am știut cum o să-l abordez. Pentru mine, este un subiect controversat și nu vreau să par nici negativistă, nici mult prea optimistă.
Eu fac parte din generația care a crescut cu “abia aștept să plec din țară”, “așa e, asta-i România”, “numai în România se întâmplă asta”.
Unde este bucuria că suntem un popor atât de frumos? Că am scăpat de regimul comunist și avem dreptul la exprimare liberă?
De ce nu ne-am bucura de tot ce avem? Peisaje frumoase, tradiții deosebite, mănăstiri și cetăți pline de farmec.
Asta-i România noastră!
Sau oamenii! Cum putem uita de poporul român care este atât de atent, care te primește cu brațele deschise? Sau cum putem da cu piciorul la tot ce au sacrificat marii voievozi și regi ai României pentru bunăstarea noastră?
De ce văd bucuria oamenilor doar o dată pe an “pentru că este zi liberă”? Anul acesta, ziua națională pică în weekend, oare câți oameni se mai bucură de ea?
Mi-ar plăcea să văd mai mulți români decât străini, care se bucură de portul național și obiectivele turistice. Sper ca într-o zi, cât mai apropiată, să spunem stop și să arătăm că, de la primul până la ultimul, stereotipurile despre noi sunt greșite!
Eu mă bucur că sunt român!
Când ai o țară atât de liniștită, cu tradiții atât de frumoase și cu oameni pe care te poți baza, atunci de ce să nu profiți de faptul că te-ai născut în această parte a lumii?
Propun să ieșim în stradă și când suntem fericiți, când sărbătorim. Ziua națională, de exemplu. Nu numai pentru a ne manifesta nemulțumirea față de conducerea țării.
Suntem o țară puternică și ar fi minunat să apreciem tot ce avem, pentru că alții și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi totul la degetul mic.

Cătălina Chiriță, clasa a XI-a
Editorial
Viața fără tehnologie

O lume lipsită de tehnologie ar fi cuprinsă de liniște…multă liniște și repaus de la tot ce înseamnă social media prin intermediul telefoanelor, calculatoarelor și toate celelalte device-uri specifice epocii în care trăim. Vă imaginați o astfel de versiune a vieții noastre? Chiar dacă pare greu de crezut, o viață fără tehnologie poate reprezenta șansa noastră de a scăpa din “ghearele” virtualului care ne păcălește zilnic.
Fără tehnologie oamenii vor fi nevoiți să iasă afară din case și să se întâlnească cu persoanele pe care le credeau perfecte prin intermediul rețelelor de socializare, să exploreze natura și mediul în care trăiesc, nu doar prin prisma pozelor și să își învingă propriile frici. În acest mod tinerii și adulții vor scăpa de anxietate și depresie. Recunosc, cu mâna pe inimă că fac parte din cercul persoanelor cărora le-ar fi greu să renunțe la tehnologie însă consider și că fără aceasta ne-ar fi mult mai bine. Am avea mai mult timp pentru noi, pentru cei dragi, pentru micile plăceri nevinovate precum citirea unei cărți sau savurarea unei cafele alături de prietenii din copilărie, fără să stăm concentrați asupra ecranului telefonului. Personal, aș încerca timp de o săptămâna să îmi trăiesc viața dincolo de tot ceea ce înseamnă internet și tehnologie. Acum că stau să mă gândesc îmi surâde această idee…hmm cred că o voi pune în practică cât de curând! Din punctul meu de vedere o viață fără toate aceste device-uri nu ar fi deloc imposibilă, ci din contră ne-ar oferi libertate, relaxare, pace și fericire !Trebuie doar să îți dorești această schimbare! Nu ar trebui să ne ascundem în spatele măștilor ideale și a aparențelor de pe platforma socială ci să ne trăim viața în realitate cu bune și cu rele, așa cum este ea! Suntem prizonieri ai unei lumi acaparate de tot ceea ce înseamnă mediul online, o realitate tristă, dar adevărată! 

George Marcu, clasa a X-a
IT&Science
Limitele Umanității

Trăim în Momentul perfect în Univers

Există vreo graniță pe care nu o vom trece, indiferent de cât de mult am încerca? Se pare că da. Cum este posibil, și cât de departe putem ajunge de fapt?

Existăm într-un colțișor al Galaxiei Calea Lactee, o Galaxie Spirală de mărime medie, cu un diametru de aproximativ 100.000 ani lumină, care are miliarde de stele, nori de gaze, stele neutronice, materie întunecată, și cu o gaură neagră masivă în centrul ei. De aceea, avem impresia că Galaxia noastră este plină, dar de fapt ea este alcătuită în mare parte din spațiu gol. Cu tehnologia actuală, ne-ar lua mii de ani ca să trimitem oameni pe cea mai apropriată stea. Calea Lactee este destul de mare, dar nu este singură. Împreună cu Galaxia Andromeda și puțin peste 50 de Galaxii pitice, formează Grupul Local (Local Group), o regiune din spațiul nostru, cu un diametru de aproximativ 10 milioane de ani lumină. Dar acest Grup, este doar unul din miile de grupuri care formează o Aglomerație numită Laniakea (Laniakea Supercluster), care ea însăși este doar una din milioanele de Aglomerații care formează Universul Observabil, iar universul poate fi chiar de 1 milion de ori mai mare decât cel observabil, dar nu vom ști, oricum, niciodată.

Să presupunem că vom avea un viitor glorios, vom stăpâni toată puterea sistemului nostru solar și nu vom fi omorâți de extratereștri. În acest caz ipotetic, cât de departe putem merge pe baza cunoștințelor actuale ale fizicii?

Grupul Local este cea mai mare structură pe care umanitatea o va putea explora și folosi. Pentru noi pare extrem de mult, dar Grupul Local înseamnă doar 0.00000000001% din Universul Observabil. Ar fi bine să reflectăm puțin asupra semnificației acestui număr.