Calendar literar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025

Calendar literar

Realizatori: Karina TALABĂ (IX A), Prof. Nicoleta N. Ionescu, Prof. Ion Fărcășanu

Proiectul nostru

„Calendar literar”  este un proiect care are ca obiectiv promovarea literaturii și încurajarea lecturii printr-o abordare structurată pe parcursul unui an.

  • Constituie o sursă de inspirație pentru cititori, deoarece include sugestii de lectură sau recomandări ce pot stimula interesul pentru diverse genuri și autori.
  • Calendarul prezintă lucrări și autori importanți ai literaturii române oferind detalii despre viețile lor și contribuțiile lor literare.
  • Oferă informații despre evenimente literare, aniversări și date importante din istoria literaturii române.

LUNA SEPTEMBRIE

1.La 17 septembrie 1881 la Bacău se năștea George Andone Vasiliu – George Bacovia poetul reprezentativ al simbolismului românesc.
La 17 septembrie 2024 la București, elevii clasei a XII-a A, coordonați de d-na prof. Ionescu N.Nicoleta au desfășurat o activitate dedicată zilei de naștere a poetului denumită „Viața între alb și negru”.
Astfel, elevii au recitat o serie de poezii și au purtat discuții despre opera și influenta acestuia în literatura română.
De asemenea, au prezentat un material ce conținea curiozități legate de viața sa, iar la final au inițiat un concurs intre echipe „Ecouri bacoviene”.

2. La 5 septembrie 1858 la Pleșești se năștea Alexandru Vlahuță – scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească. „România Pitoreasca” este o operă despre care Dumitru Micu afirmă următoarele: „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”. Alexandru Vlahuță a activat și în calitate de profesor la mai multe instituții de învățământ bucureștene, fiind și revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău.

3. La 20 septembrie 1886, la Hordou se năștea George Coșbuc- scriitorul care a surprins sufletul omului simplu, traducătorul obsedat de opera lui Dante Aligheri.
Elevii clasei a IX-a D, coordonați de d-na prof. Puhace Adina au avut șansa de a cunoaște mai multe despre scriitorul mai sus menționat, fiecare avand de scris despre viața lui și de adus o carte scrisă de el. 
Coșbuc este unul dintre reprezentanții marcanți ai semănătorsimului (semănătorismul este un curent ideologic și literar constituit la începutul secolului al XX-lea în jurul revistei „Sămănătorul”) și inventator de forme poetice, astfel ajungând să fie considerat poetul cu cea mai rafinată artă prozodică din poezia românească.

 

LUNA OCTOMBRIE:

1. La 2 octombrie 1911 la Zimnicea (Teleorman) se năștea Miron Radu Paraschivescu – poet, eseist si publicist român.
Opere: „Laude” -1953; „Declarația patetică” -1960; „Cântice țigănești” -1972

2. La 30 octombrie 1858 în comuna Plăinești se năștea Duiliu Zamfirescu – scriitor, redactor, jurist, diplomat, senator, ministru şi academician.
 În 1882, după ce a încercat pentru puţină vreme să predea limba franceză şi să practice avocatura la Focşani, s-a stabilit la Bucureşti, unde a devenit redactor al ziarului „România Liberă”. În 1883 apare primul său volum de poeme şi nuvele, intitulat „Fără titlu”. În 1884 publică pentru întâia oară în revista „Convorbiri literare”. Apoi, publică romanul „În faţa vieţii”, care primeşte o critică defavorabilă din partea lui Constantin Dobrogeanu-Gherea.
Este cunoscut în zilele noastre mai ales prin intermediul romanelor sale „Viaţa la ţară” şi „Tănase Scatiu” (1907).

LUNA NOIEMBRIE

1. La 5 noiembrie 1880 la Pașcani se năștea prozatorul Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani.
Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul (vezi informațiile despre Coșbuc).
Mihail Sadoveanu a scris și opere care sunt incluse în programa examenului de Bacalaureat, „Hanu Ancuței” (1928) și „Baltagul” (1930).

2.La 27 noiembrie 1885 la Târlișua, Bistrița-Năsăud se năștea Liviu Rebreanu, prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române.
Este considerat, în tradiția critică românească, întemeietorul romanului modern în literatura română și unul din marii scriitori români din secolul al XX-lea.
Înainte de a scrie și de a-și publica romanele, scriitorul și-a desăvârșit talentul de prozator scriind povestiri și nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este „Ițic Ștrul, dezertor”. „Ciuleandra”, nuvela sa psihologică cea mai cunoscută, va apărea ceva mai târziu (1927)