ltjeanmonnet@jmonnet.ro +40212305078
ltjeanmonnet@jmonnet.ro +40212305078
Profesor coordonator: Mihaela VÂJÂITU

Clubul European „Jean Monnet”

9 mai 2021

Ziua Marii Familii Europene

Pe 5 octombrie 2020, am sărbătorit Ziua Educației și Ziua Centrelor Europe Direct „la plantat de copăcei” în Parcul Natural Văcărești.

Elevii clasei a XII-a E au participat alături de doamna profesor coordonator Mihaela Vâjâitu la proiectul „Educație pentru mediu, educație pentru viață!” alături de echipa Europe Direct.

Mulțumim doamnei Loredana Licuță și, totodată Europe Direct!

ASTĂZI, ÎN LICEUL TEORETIC JEAN MONNET, AM FOST ONORAȚI SĂ PRIMIM VIZITA FIZICIANULUI CRISTIAN PRESURĂ ÎN CADRUL PROIECTULUI „ZILELE CARIEREI – ROMÂNI PE CARE ÎI IUBIM!”

Mulțumim doamnei profesor Mihaela Vâjâitu și elevului Andrei Tompa pentru inițiativă și organizare!

Felicitări elevilor care, prin întrebări extraordinare, i-au captat atenția invitatului, provocându-l la o discuție ce s-a prelungit mult peste ora de final programată, despre timp și spațiu, găuri negre și lumi paralele, cât se poate și cât nu se poate cunoaște prin forța minții umane, dar mai ales despre pasiune și bucuria de a cerceta lumea din jur. Răspunsurile au fost geniale!

Puțin din atmosfera evenimentului în imagini și interviuri: luni, 25 noiembrie 2019, la TVR!

European Village – Jean Monnet – 12 mai 2017 o călătorie prin Uniunea Europeană

Elevii au transformat Liceul “Jean Monnet” într-o variantă în miniatură a Uniunii Europene

Liceul “Jean Monnet” a devenit, vineri, un sat european, elevii din fiecare sală de clasă prezentând obiceiurile, vestimentația tradițională și gastronomia specifice fiecărui stat membru, în cadrul acțiunii “European Village Jean Monnet”, parte a proiectului “Promotori pentru democrația europeană”, organizat de liceu în parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

 În eveniment au fost implicați și reprezentanți ai ambasadelor și ai institutelor culturale din Portugalia, Polonia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Italia, care au organizat dezbateri și ateliere.

Devenită o activitate tradițională în Liceul Teoretic ”Jean Monnet”, European Village a fost și în acest an o împlinire a unei fascinante călătorii.

Evenimentul în sine stă sub semnul unui periplu prin Uniunea Europeană. Pregătirile pentru călătorie pornesc mai din timp, cu câteva săptămâni înainte. Fiecare clasă a fost invitată, prin tragere la sorți, să-și aleagă destinația. Așa se face că unii elevi care au călătorit anul trecut prin Portugalia, în acest an au mers tocmai  în Finalanda, alții au plecat din Franța pentru a ajunge în Irlanda și așa mai departe…

Pregările au presupus, în mod firesc, documentări intense despre destinație, colectări de materiale, pregătiri de mâncare tradițională, găsit costume, drapele, hărți… Toate cele necesare pentru a avea o vizită cât mai plăcută.

Călătoria propriu-zisă a avut loc pe 12 mai. Distanțe ce altminteri sunt cuprinse în mii de km s-au redus la câțiva pași prin curtea interioară a liceului. Întregul perimetru al liceului a devenit neîncăpător pentru toate câte se întâmplau: pe terenul de sport, un campionat european de fotbal; în clase – ateliere de limbă și cultură spanioală, croată, germană etc.; în sala de festivități – o dezbatere despre proiectul politic al României în UE; pe aleea de lângă liceu – o expoziție de postere realizate de cei mai mici; în laboratul de fizică – un concurs de cultură generală despre UE…

Atât de multe au fost activitățile din liceu încât, la un moment dat, nici nu știai la care să mergi mai întâi. O mobilizare exemplară a tuturor celor peste o mie de elevi ai liceului: de la clasele pregătitoare (care primesc, în mod tradițional, România din oficu) până la cele de-a XII-a. O forfoteală posibilă doar într-un sat în care ai aduna la un loc toate statele UE, în acre nu au lipsit musafirii, elevi de la mai multe școli și licee din Municipiul București (Școlile Gimnaziale 178, 45, 194, Geo Bogza, Colegiul Național T. Vianu, Colegiul Național  Matei Basarab, Colegiul Economic V. Madgearu, Liceul Teoretic M. Sadoveanu).

Vizitatorii, porniți în călătorie, aveau și un pașaport pe care îl vizau la fiecare stand pe la care treceau. Totul era o variantă fidelă a unei Uuniuni Europene care în acest an împlinește 60 de ani. Poate unica diferență se referă în mod inevitabil la campionatul de fotbal: câștigătoarea campionatului de la European Village a fost echipa Cehiei.

Ca o concluzie a ceea ce s-a întâmplat pe 12 mai în incinta Liceului Teoretic Jean Monnet, se poate spune că, dincolo de atingerea obiectivelor formale pe care ni le-am propus și pe care le-am putea reduce la cunoașterea valorilor și a tradițiilor țărilor membre UE, la promovarea multiculturalismului, a toleranței și a încrederii, ceea ce a contat cel mai mult a fost atmosfera festivă, bucuria tuturor celor prezenți, buna dispoziție, dorința de a se implica, în echipe pline de energie, a copiilor, a părinților și a cadrelor didactice!

DIRECTOR RADUCANU RALUCA DIANA

 

Școala de lideri

 

Cursurile de weekend ale Școlii de lideri Jean Monnet combină o serie de componente ale diferitelor forme de educație: formală, nonformală și informală. Păstrăm spațiile formale, dar aducem metode nonformale și includem, vrem nu vrem, numeroase elemente informale. Ceea ce este însă important e faptul că elevii se simt în largul lor și nu se tem de calificative sau note. Suntem la Școala de Lideri pentru a ne forma în domeniile comunicare, leadership și project management. Cât de eficienți suntem, vom afla în a faza următoare a programului când elevii vor trebui să demonstreze că pot folosi coerent informațiile și aplicațiile din perioada de formare.

La a treia întâlnire a Școlii de lideri (28 octombrie), sesiunea de instruire a fost asigurată de Florentina Chiru de la Federația VOLUM, iar secvența motivațională de Rareș Mocanu, lector dr. la SNSPA. Chestionarele de feedback relevă numeroase idei înțelese și integrate de participanți, legate de schema comunicării, etapele de informare, motivare și influențare a opiniei publice cu privire la diferite teme cu potențial semnificativ în comunitate. De asemenea, sunt memorabile și acțiunile la care au participat cursanții pentru a înțelege distincții de tipul eficiență – eficacitate, dorință – realizare etc.

Elevii sunt puși în situații concrete de comunicare pentru a învăța să-și strucutreze un mesaj coerent și convingător. Ei trebuie să caute soluții eficiente pentru situațiile imaginate de formatori. Aceste contexte specifice vizează cetățenia activă și implicarea în rezolvarea unor probleme ale comunității școlare. Se antrenează astfel inițiativa și se formează spiritul întreprinzător al tinerilor.

Școala de lideri Jean Monnet își continuă activitatea de pregătire și în săptămânile următoare și are ambiția de a forma tineri, mai târziu adulți, responsabili.