Marți, 26 martie, voluntarii din trupa de teatru-forum a Centrului ED București au susținut o reprezentație la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București, școala ambasador a Parlamentului European. Tinerii noștri actori amatori sunt elevi sau studenți la instituții de învățământ din București, creativi, talentați și pasionați de teatru. Audiența a fost formată din elevi în ciclul liceal superior, first time voters, însoțiți de cadre didactice și de ambasadori juniori și seniori EPAS.
Coordonatorul Centrului EUROPE DIRECT București, Georgiana Chivescu, le-a oferit elevilor informații despre activitatea Centrului, a atras atenția cu privire la importanța participării tinerilor la procesul electoral și a explicat pe înțelesul tuturor ce reprezintă teatrul forum – o metodă non-formală de intervenție socială care are ca obiectiv schimbarea atitudinilor oamenilor prin expunerea unei probleme locale sau, în mod extins, universale.
Scenariul piesei de teatru forum a fost axat pe importanța participării la alegerile pentru Parlamentul European din acest an și a evidențiat, de asemenea, și potențialele amenințări la adresa acestora, dintre care amintim: atitudinea refractară față de valorile democrației europene, discriminarea, corupția, abuzul de putere.
Domnul Bănuțelu este fondatorului unei companii de prestigiu și, totodată, a partidului SLV (Salvați Lumea Valahă, partid ultranaționalist). Fiica acestuia, Denisa, este desemnată reprezentant al partidului SLV în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Cunoscând influența tatălui său la nivelul societății, aceasta îi solicită sprijinul în ceea ce privește votanții. Ramona, o tânără care studiază științele politice și secretara domnului Bănuțelu, nu este de acord să i se impună persoana pe care să o voteze, acest aspect fiind în disonanță cu valorile și cu gândirea sa pro-europeană. Discuția pe care Ramona o are cu colega sa de birou și în cadrul căreia aceasta își exprimă nemulțumirea este surprinsă de Tanța, una dintre femeile de serviciu ale companiei. Din dorința de a-și ține superiorul informat, Tanța îi comunică dlui Bănuțelu cele auzite. Acesta din urmă continuă să facă uz de puterea deținută și lansează o serie de amenințări la adresa secretarei sale. Dorind să facă publică situația întâmpinată, Ramona decide să scrie pe blogul său, sub anonimat, despre modul în care democrația europeană este periclitată, accentuând importanța dreptului la votul direct și liber exprimat. Din păcate, Grațiela, una dintre prietenele vechi ale dlui Bănuțelu și beneficiar direct al fondurilor acestuia în urma serviciilor prestate, îi aduce la cunoștință existența articolului, alături de numele persoanei care l-a publicat. Dl. Bănuțelu își pune amenințările în practică, concediind-o pe Ramona și încercând, prin toate mijloacele, denigrarea acesteia la nivelul societății.
Tinerii de la Liceul Teoretic „Jean Monnet” au fost foarte receptivi față de ideile exprimate în cadrul scenetei și, sesizând nedreptatea și încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, au luat atitudine și s-au implicat activ în schimbarea scenariului piesei, astfel încât finalul să reflecte valorile europene.
Mulțumiri atât elevilor, cât și conducerii și cadrelor didactice ale liceului gazdă pentru sprijinul acordat și pentru interesul manifestat față de această metodă non-formală de expunere a unei probleme sociale!