Radio Sound Mind

Liceul Teoretic “Jean Monnet’ București este o instituție de învățământ care susține participarea activă a tinerilor, de toate vârstele, în activități extrașcolare culturale, de voluntariat, de incluziune socială și nu numai. Datorită faptului că dorim să promovăm valorile, egalitatea și drepturile omului, echipa Media Explorers se bazează pe respect, perseverență și comunicare, toate acestea contribuind la dezvoltarea tuturor beneficiarilor, în cazul nostru, aproximativ 1400 elevi, 80 cadre didactice, plus comunitatea locală.

Ne propunem ȋnfiinţarea unui post de radio prin care sӑ aducem la cunoştinţӑ atȃt elevilor din ciclul primar, gimnazial, cȃt şi celor din ciclul liceal, mai multe detalii despre expunere, dar și consecințele acesteia, aducând diverși invițați din presă care să-i ghideze pe juni în relația cu mass-media, dar și cu social media, mijloace pe care le folosesc aproape zilnic, devenind o adevărată școală MEDIA. Totodată, dorim să abordăm și teme de actualitate, precum importanța unui stil de viașă sănătos, incluzine socială, bullying, activități de voluntariat, dar și proiecte cultural-artistice.

Vom crea podcast-uri cu invitaţi speciali precum sportivi ai liceului cu rezultate deosebite ȋn numeroase domenii, nutriţionişti calificaţi, antrenori, medici şi mulţi alţi invitaţi reprezintӑ o prioritate pentru proiectul nostru. O rubricӑ de noutӑţi se va difuza ȋn tot liceul ȋn pauza de 10 minute, elevii avȃnd astfel posibilitatea de a primi informaţii interesante şi sfaturi utile de la persoane apropiate de ei. Puterea exemplului este un aliat de nӑdejde ȋn ceea ce priveşte promovarea Sound Mind, de aceea vom avea și invitați din cadrul mai multor ONG-uri, Asociații, dar și medici, antreprenori, jurnaliști sau reprezentanți ai Consiliului elevilor.

Principala problemă pe care dorim să o ameliorăm, în mica noastră comunitate, este confundarea anumitor termini, precum  Fake news și dezinformarea, dar și prezentarea acestor fenomene care iau amploare din zi în zi, precum și diferența dintre fapt concret și opinie, toate acestea urmând a fi explicate, pe larg,  tuturor elevilor și cadrelor didactice.  Informând un public țintă, în cazul nostrum elevii, cum să se protejeze de anumite informații false, atât în mediul online, cât și în viața de zi cu zi, se vor obișnui cu acest ritm alert, ajungând, la maturitate, să diferențieze o știre falsă de una reală, dedenind adevărați „Gatekeeper”(„păzitori de porți”) atât în acest domeniu, cât și în celelalte, toate acestea realizându-se cu ajutorul invitaților speciali.

Principalul obiectiv este combaterea lipsei de informare sau a informațiilor eronate, toate acestea fiind prezentate pe modelul celor cinci întrebări-cheie ale fiecărui jurnalist:

Cine? – Elevii liceului, cadrele didactice, printre care cei 20 de profesori implicați,cadrele nedidactice, dar și părinții elevilor sunt principalii actori care vor beneficia de acest proiect, însumând un total de:, printre care 1400 elevi, 80 profesori dintre care 20 vor fi coordonatori, 20 de cadre nedidactice, 2000 de părinți, dar și comunitatea locală reprezentată de cei care vor urmări rețelele de socializare și de invitați.

Ce? – Organizatorii proiectului vor face mai multe Campanii de informare, realizând afișe, flyere în Canva, urmând să le distribuie atât în mod direct, elevilor din liceu, cât și pe rețelele de socializare de tip: Instagram, Facebook, TikTok, YouTube sau Adservio (platforma liceului,fiind o colaborare eficientă între elevi-profesori-părinți). Realizarea acestui proiect ar însemna mobilizarea tinerilor, de toate vârstele de a îmbrățișa jurnalismul și toate domeiile adiacente, radioul fiind locul în care voluntarii își desfășura activitatea și vor organizează sesiuni de informare pentru ceilalți adepți.

De ce? – Educarea din acest punct de vedere este la început, cel mai important lucru fiind ca adolescenții să fie în siguranță, atât fizic, cât și online. Prin campaniile anti-bullying vom îmbunătăți educarea privind combaterea acestor comportamente, dar și stilul de viață sănătos prin care ar trebui să ne iubim, evoluția, dar și dezvoltarea cultural-artistică sau sportivă. În plus, am ales un radio, deoarece dorim ca cei mai tineri să învețe cum funcționează noile tehnologii, dar și a unor instrumente de promovare: Canva, Photoshop, Jamboard, Instrumente Google, Microsoft, Zoom.

Unde? – Activitatea radioului va avea loc în Liceul Teoretic ,,Jean Monnet’’ București, la adresa strada Jean Monnet numărul 2, Sector 1.

Cȃnd? – Dorim implementarea acestui proiect chiar în toamnă, estimăm lunile septembrie-octombrie ale anului 2023, acest proiect fiind derulat pe parcursul a doi ani, cu pauze în vacanțele școlare, până la finalul anului 2025, dar cu o prelungire ultierioară.

Așadar, am fi încântați să vă alăturați familiei Sound Mind și extrem de recunoscători dacă ne-ați putea ajuta în demersurile necesare pentru a putea transforma visul elevilor în realitate!