European Village “Jean Monnet”

EU 0

Elevii au transformat Liceul “Jean Monnet” într-o variantă în miniatură a Uniunii Europene

Liceul “Jean Monnet” a devenit, vineri, un sat european, elevii din fiecare sală de clasă prezentând obiceiurile, vestimentația tradițională și gastronomia specifice fiecărui stat membru, în cadrul acțiunii “European Village Jean Monnet”, parte a proiectului “Promotori pentru democrația europeană”, organizat de liceu în parteneriat cu Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

 În eveniment au fost implicați și reprezentanți ai ambasadelor și ai institutelor culturale din Portugalia, Polonia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Italia, care au organizat dezbateri și ateliere.

La etajul al doilea al clădirii, elevii a două clase, a IX-a și a X-a, fiecare purtând pe cap cununițe aurite, reprezentând frunze de laur, oferă curioșilor informații despre Grecia și Cipru, dar îi invită și să guste din tzatziki și din loukoumades (gogoșele grecești cu miere și scorțișoară). Toate au fost preparate în cursul dimineții împreună cu un reprezentant al Ambasadei Greciei la București. Șefele celor două clase, Manuela Vișan și Bedregiug Alexandra, spun că “totul a fost muncă de echipă” și că “au fost ca două piese de puzzle care s-au potrivit la fix”, organizându-i pe colegii lor, astfel încât fiecare să aducă materiale informative și poze despre istoria Olimpiadei, mitologia greacă, obiceiurile și cultura celor două țări. Popa Teodora, elevă a Liceului “Jean Monnet”, care face parte din ansamblul de dansuri grecești Asteria, a reușit să îi pregătească pe colegii ei, în vederea prezentării unor dansuri insulare și pontice.

La standul Italiei, unde mulți s-au oprit pentru a gusta din tiramisu, a fost prezentată o machetă cu Turnul din Pisa, dar și curiozități, informații despre drapel, cele mai importante orașe, proverbe și obiceiuri.

Diana Răducanu, director adjunct al liceului, declară că în proiectul “European Village Jean Monnet” s-au implicat chiar și elevii care de obicei au o atitudine mai pasivă, iar copiii de la clasele pregătitoare, care au avut sarcina de a reprezenta România, s-au dovedit a fi “spectaculoși”. Ea a menționat că din programul zilei fac parte mai multe concursuri, o conferință despre Uniunea Europeană, dar și un spectacol, în cadrul căruia vor fi prezentate tradiții culturale ale statelor membre.

“S-au mobilizat peste așteptările noastre. Știam că pot, dar nu știam că le va plăcea atât de mult ideea. (…) Liceul “Jean Monnet” are această legătură cu unul dintre părinții Uniunii Europene, fapt pentru care în fiecare an, în intervalul 9-13 mai, în concordanță cu Ziua Europei, are loc câte o activitate, câte un proiect. Anul acesta, cei care au gândit ca lucrurile să se întâmple așa au fost elevii din Clubul European. Ei au venit cu această idee, care a prins contur și amploare de la o zi la alta”, a mai declarat ea.

Artiom Radu, elev în clasa XI-a, coordonator al elevilor din Clubul European, spune că mobilizarea fiecărei clase a reprezentat o “surpriză extraordinară”, dar și o dovadă că “un astfel de proiect prinde și merită să meargă mai departe”. El mărturisește că activitatea clubului, care reunește 40 de membri, a întâmpinat la început “reticență, o ușoară neîncredere și suspiciune”, dar că elevii au reușit să demonstreze seriozitate și o bună organizare.

“A fost un efort extraordinar depus din toate direcțiile. Mai ales având în vedere că e o activitate aflată la prima ediție. În comparație cu alte licee — mă gândesc la Colegiul “Eminescu” sau Colegiul “Lazăr” — care mai au astfel de proiecte cu ocazia Zilei Europei, în Liceul Teoretic “Jean Monnet” un astfel de proiect se face pentru prima oară. Or, interesul manifestat ne dovedește că un astfel de proiect are succes, iar la anul îl vom putea implementa și mai bine, având în minte precedentul din acest an”, a spus el.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

 

 

No comments yet

Comments are closed