Proiecte educaţionale

Hour of Code!

Și anul acesta, elevii liceului nostru au participat la evenimentul european Hour of Code!

„TRĂIASCĂ ROMÂNIA!”

ASTĂZI LICEUL TEORETIC JEAN MONNET A STRIGAT ÎN COR „TRĂIASCĂ ROMÂNIA!”

„La școală e mai bine”

În data de 28 noiembrie 2017, o echipă a Clubului European Jean Monnet a participat la concursul de educație civică  „La școală e mai bine”,  inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2017 al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Echipa Clubului European Jean Monnet, formată din elevi ai claselor a IX-a B și a XI-a B, s-a făcut remarcată prin prestația sa la evenimentul organizat în cadrul Colegiului Tehnic „Dinicu Golescu”.

Astfel, Ștefania David și Tudor Dumitru au interpretat un fragment din piesa de teatru  „Crize”, scrisă de dramaturgul Mihai Ignat. Anna Cernat (voce) și Teodor Negulescu (chitară) au cântat în fața celor prezenți  colinde de Crăciun, iar Toma Urlich a oferit o mostră de îndemânare pentru pasionații jocului de kendama.

Felicitări elevilor Clubului European Jean Monnet pentru implicarea de care au dat dovadă, demonstrând, încă o dată, că sunt de nota 10 !!!

„Tineri entuziaști, dornici să găsească soluții”

Școala de lideri Jean Monnet

„Tineri entuziaști, dornici să găsească soluții”

Oricine ar fi fost prezent sâmbătă, 4 noiembrie, la sesiunile de lucru ale Școlii de lideri Jean Monnet, ar fi apreciat o serie de calități remarcabile ale elevilor participanți la proiect. Sunt spontani, sinceri, activi, dornici să schimbe ceva. Înțeleg foarte bine lumea în care trăiesc, văd care sunt problemele și caută soluții. Proiectul Școla de lideri Jean Monnet tocmai asta și-a dorit de la bun început: să formeze tineri cu inițiativă, care vor avea capacitate reală de intervenție în comunitatea lor prin proiectele pe care le vor implementa.

            Cele două părți ale activității din 4 noiembrie au fost asigurate de Elena Calistru, președinta asociației Funky Citizens și Jolan Vasiliu de la Liceul Jean Monnet. De data aceasta ambele secvențe au avut caracter de instruire, prima axându-se pe aspecte legate de implicarea civică și cetățenia activă, a doua pe formarea unor abilități vizând redactarea de texte funcționale, e-mailuri, comunicate de presă și invitații oficiale.

                       În urma participării la sesiunea de instruire din cadrul Școlii de lideri Jean Monnet, Elena Calistru ne-a răspuns la câteva întrebări:

 CEJM: Ce părere aveți despre proiectul nostru de a forma o elită a comunității școlare?

 Elena Calistru: O inițiativă ce merită continuată și “împrumutată” și de alte școli. Recomand experiența de a interacționa cu acești tineri tuturor celor care cred că generația aceasta este apatică. Nu este. Ci doar își doresc mai mult și trebuie să le oferim oportunitatea de a avea mai mult, exact (inclusiv) prin proiecte de genul acestuia.

 CEJM: Credeți că efortul de a oferi un mediu nonformal de învățare elevilor poate aduce rezultate notabile în educația lor?

 Elena Calistru: Cu siguranță abordarea nonformală completează educația clasică. Am avut surpriza de a vedea și aici participanți informați și activi, iar acest lucru este cu siguranță rezultatul acestui mix de metode tradiționale și nonformale de învățare.

 CEJM: Cum apreciați interacțiunea de azi cu elevii noștri?

 Elena Calistru: Excelentă – am descoperit tineri entuziaști și dispuși să găsească soluții. (Dincolo de a critica). Faptul că acești tineri cetățeni sunt dispuși să se uite cu un ochi realist la societate, arată că, dacă investim suficient în ei, vom avea o țară mai bună în care să trăim. Simplul fapt că ei au încă forța de a fi mai exigenți față de comunitatea în care trăiesc îmi dă speranța că ei vor încerca întâi să facă mai bine ce nu le place în societate și nu vor “fugi mâncând pământul”.

CEJM: Mulțumim.

Câștigătorii Festivalului de teatru Jean Monnet 2017, pe scena Teatrului Nottara!

 Câștigătorii Festivalului de teatru Jean Monnet 2017, pe scena Teatrului Nottara!

„Spiritul moldovenesc umple o scenă întreagă” –  Adevărul.ro

$RATHW49

afis_teatru

DIRECTOR RADUCANU RALUCA DIANA

European Village – Jean Monnet – 12 mai 2017 o călătorie prin Uniunea Europeană

European Village – Jean Monnet – 12 mai 2017

o călătorie prin Uniunea Europeană

Devenită o activitate tradițională în Liceul Teoretic ”Jean Monnet”, European Village a fost și în acest an o împlinire a unei fascinante călătorii.

Evenimentul în sine stă sub semnul unui periplu prin Uniunea Europeană. Pregătirile pentru călătorie pornesc mai din timp, cu câteva săptămâni înainte. Fiecare clasă a fost invitată, prin tragere la sorți, să-și aleagă destinația. Așa se face că unii elevi care au călătorit anul trecut prin Portugalia, în acest an au mers tocmai  în Finalanda, alții au plecat din Franța pentru a ajunge în Irlanda și așa mai departe…

Pregările au presupus, în mod firesc, documentări intense despre destinație, colectări de materiale, pregătiri de mâncare tradițională, găsit costume, drapele, hărți… Toate cele necesare pentru a avea o vizită cât mai plăcută.

Călătoria propriu-zisă a avut loc pe 12 mai. Distanțe ce altminteri sunt cuprinse în mii de km s-au redus la câțiva pași prin curtea interioară a liceului. Întregul perimetru al liceului a devenit neîncăpător pentru toate câte se întâmplau: pe terenul de sport, un campionat european de fotbal; în clase – ateliere de limbă și cultură spanioală, croată, germană etc.; în sala de festivități – o dezbatere despre proiectul politic al României în UE; pe aleea de lângă liceu – o expoziție de postere realizate de cei mai mici; în laboratul de fizică – un concurs de cultură generală despre UE…

Atât de multe au fost activitățile din liceu încât, la un moment dat, nici nu știai la care să mergi mai întâi. O mobilizare exemplară a tuturor celor peste o mie de elevi ai liceului: de la clasele pregătitoare (care primesc, în mod tradițional, România din oficu) până la cele de-a XII-a. O forfoteală posibilă doar într-un sat în care ai aduna la un loc toate statele UE, în acre nu au lipsit musafirii, elevi de la mai multe școli și licee din Municipiul București (Școlile Gimnaziale 178, 45, 194, Geo Bogza, Colegiul Național T. Vianu, Colegiul Național  Matei Basarab, Colegiul Economic V. Madgearu, Liceul Teoretic M. Sadoveanu).

Vizitatorii, porniți în călătorie, aveau și un pașaport pe care îl vizau la fiecare stand pe la care treceau. Totul era o variantă fidelă a unei Uuniuni Europene care în acest an împlinește 60 de ani. Poate unica diferență se referă în mod inevitabil la campionatul de fotbal: câștigătoarea campionatului de la European Village a fost echipa Cehiei.

Ca o concluzie a ceea ce s-a întâmplat pe 12 mai în incinta Liceului Teoretic Jean Monnet, se poate spune că, dincolo de atingerea obiectivelor formale pe care ni le-am propus și pe care le-am putea reduce la cunoașterea valorilor și a tradițiilor țărilor membre UE, la promovarea multiculturalismului, a toleranței și a încrederii, ceea ce a contat cel mai mult a fost atmosfera festivă, bucuria tuturor celor prezenți, bunadispoziție, dorința de a se implica, în echipe pline de energie, a copiilor, a părinților și a cadrelor didactice!

DIRECTOR RADUCANU RALUCA DIANA

Orientare în carieră

Cover Orientare In Cariera

CONFERINȚĂ – ORIENTARE ÎN CARIERĂ

București, 27 martie 2017, ora 13:00 – 17.30

Liceul Teoretic ”Jean Monnet”, București
str. Jean Monnet, nr. 2, sala de festivități, corp B

AGENDĂ

12:30 – 13:00 Venirea participanților.
Moderator:
13:00 – 13:10 Cuvânt de salut. Prezentarea proiectului: context, obiective etc.

  • Vavila Oprican, profesor coordonator
  • Isăilă David, Birou Executiv, Club European
13:10 – 17:00 Panel de discursuri (15 min/discurs) + Pauză/jocuri interactive
13:10 – 13:30 Dan NECHITA, ex-consilier de stat al prim-ministrului
13 :30 – 13.45 Pauză de socializare + jocuri interactive

  • Vavila Oprican, profesor coordonator
  • Lidia Guțu, Consilier educativ
13:45 – 14:10 Dragoș IAMANDOIU, avocat
14:10 – 14:40 Gheorghe BOGDAN, comisar-șef
14:40 – 15:00 Anca POPESCU, manager de proiecte
15:00 – 15:30 Matei BRATU, medic
15:35 – 15:55 PAUZĂ
15:45 – 16:00 Radu BERCA, medic
16:00 – 16:15 Tudor COBÂLAȘ, specialist IT
16:15 – 16:40 Mikey HASH, vlogger
16:40 – 17:00 Matei DIMA, vlogger
17:00– 17:15 Sesiune de întrebări și răspunsuri cu invitații
17:15 – 17:30  Concluzii. Cuvânt de încheiere

  • Vavila Oprican, profesor coordonator
  • Isăilă David, Birou Executiv, Club European

DIRECTOR RADUCANU RALUCA DIANA

Festivalul de Teatru „Jean Monnet”

Festivalul de Teatru „Jean Monnet” – ediția a II-a, Interjudețeană –

Marți 28 Martie 2017

Festival Teatru Cover

Program Festivalul de teatru  28.03.2017   (Actualizare 26.03.2017)

Nr.

crt.

Durata

Interval orar

Unitatea

şcolară

Echipa

Titlul spectacolului

Autorul

Prof. coordonator

Obs.

1

5 min

9:00-9:05

L.T.„Jean Monnet”

Ktistakis Ines

„Caderea cortinei”-monolog

Adapatare dupa Ben Alexander – „Phantom Rep”

Prof. Daniela Chindea

Ciclul primar

2

20 min

9:06-9:26

Clubul Copiilor Sector 6

Boom Team

Elixirul Secret

Dragan Angela

Prof. Dragan Angela

Ciclul primar

3

5 min.

9:27-9:32

Clubul Copiilor Sector 6

Albu Tania

O fetiță răsfățată

-

Prof. Sinca Mariana

Ciclul primar

4.

6 min

9:33-9:39

Clubul Copiilor Sector 6

Zaharescu Sandra

„Mistretul cu colt de argint”-Recitare

Stefan Augustin Doinas

Prof. Sinca Mariana

Ciclul primar

5.

5 min

9:40-9:45

Clubul Copiilor Sector 6

Boom Team

 

„Nu citesti o carte”

-

Prof. Sinca Mariana

Ciclul primar

6.

15

min

9:46-10:01

Clubul Copiilor Sector 6

Dragan Stefania

Ce vrau sa fiu

Dragan Angela

Prof. Sinca Mariana

Ciclul primar

7.

30 min

10:02-10:32

Clubul Copiilor Sector 1

Trupa de teatru „Joc”

Repetitia

Adaptari dupa texte scrise de autori contemporani

Prof. Bacescu Magdalena

Ciclul mixt

8.

5 min

10:33-10:38

L.T.„Jean Monnet”

T.I.M.

Povestea palariilor -monolog

-

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

9.

7

min

10:39-10:46

L.T.„Jean Monnet”

Cei trei prieteni

„Elipsa Cometei”

I.L. Caragiale

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

10.

5 min

 

10:47-10:52

L.T. „Jean Monnet”

Taisia si Luca

Lumea pe dos

-

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

11.

8 min

10:53-11:01

L.T. „Jean Monnet”

Justitie

Justitie

I.L. Caragiale

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

12.

10 min

11:02-11:12

L.T. „Jean Monnet”

Papusile

Visul

Petrescu Daria Andreea

Petrescu Catinca Ioana

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

13.

25 min

11:13-11:38

L.T. „Jean Monnet”

Cei zece magnifici

„Soacra cu trei nurori”

Ion Creanga

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

14.

5 min

11:39-11:44

L.T. „Jean Monnet”

Florile colorate

Prostia omeneasca

-

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

15.

5 min

11:45-11:50

L.T. „Jean Monnet”

Mavid

 

Nu citesti o carte

-

Prof. Puhace Adina

Ciclul gimnazial

16.

12 min

11:51-12:03

L.T. „Jean Monnet”

„Kids of Art”

„Castravetele”

Adaptare după I.L. Caragiale

Prof. Ionescu Felicia

Ciclul primar

17.

20 min

12:04-12:24

Centrul de arta dramatica „Teatrul din pod” Chiajna-jud. Ilfov

Teatrul din pod

Visul unei comedii de-o vara (scena Mesterilor din „Visul unei nopti de vara”)

William Shakespeare

Prof. Claudia Alexa

Ciclul gimnazial

18.

10 min

12:25-12:35

L.T. „Jean Monnet”

Smart Ones

„La lectie”

Mircea Sintimbreanu

Prof. Ionescu C. Nicolescu

Ciclul gimnazial

19.

10 min

12:36-12:46

L.T. „Jean Monnet”

Smart Ones

La Oglinda dupa George Cosbuc

G. Cosbuc

Prof. Nicoleta Ionescu

Ciclul liceal

20.

20 min

12:47-13:07

L.T. „Jean Monnet”

„Kids of Art”

„Carusel Caragialesc”

Adaptare dupa

I.L. Caragiale

Prof. Ionescu Felicia

Ciclul primar

21.

15 min

13:08-13:23

L.T. „Jean Monnet”

Scorpiile I

Romeo si Julieta la Mizil

George Ranetti

Prof. Tanase Simona

Ciclu gimnazial

22.

7 min

13:24-13:31

L.T. „Jean Monnet”

Fan Chirila

Scrisoare catre Fat-Frumos – monolog

Tudor Chirila

Prof. Tanase Emilia

Ciclul gimnazial

23.

10 min

13:32-13:42

L.T. „Jean Monnet”

Minionii Talentati – V B

Vizita dupa I.L. Caragiale

Adaptare dupa schita „Vizita” de I.L. Caragiale

Prof. Tanase Emilia

Ciclul gimnazial

24.

17 min

13:43-14:00

L.T. „Jean Monnet”

Scorpiile II

Gaitele

Al. Kiritescu

Prof. Tanase Simona

Ciclu gimnazial

25.

10 min

14:01-14:11

L. T. ”Jean Monnet”

Little Stars

„O noapte furtunoasa”

I.L. Caragiale

Prof. Ionescu C. Nicoleta

Ciclul gimnazial

PAUZĂ (30 min)

26.

30 min

14:12-14:42

L.T. „Jean Monnet”

C.N. „Gh. Lazar”

C.N. „I.L. Caragiale”

C.N. „G. Cosbuc”

Inside out

 

School (Fake it ’til you make it)

Trupa „Inside Out” Bucuresti

(coregrafie)

Prof. Dorin Eugen Ionescu

Ciclul liceal

27.

20 min

14:43-15:03

L.T. „Jean Monnet”

Noi doi

„Sentimentul”

Dumitru Solomon

Prof. Ionescu C. Nicoleta

Ciclul liceal

28.

30 min.

15:04-15:34

Liceul tehn. Nr.1 Fundulea-Călărasi

Noi(i)

Manual de folosință al adolescentului.

Aura Stuparu Mircea

Prof. Zaharia Marian

Ciclul liceal

29.

10 min

15:35-15:45

L.T. „Jean Monnet”

MC++

„Monnet Media”- parodie

-

Prof. Tanase Emilia

Ciclu liceal

30.

30 min

15:46-16:16

Colegiul Dobrogeanu „Spiru Haret”-Tulcea

Trupa fara nume

Abatorul de hartie

Calin Ciobotari

Prof. Moise Vasile

Ciclul liceal

31.

30 min

16:17-16:47

Colegiul Economic „Virgil Madgearu”

Avant Grade

Urmatorul pacient

Adaptare dupa M. Eliade, L. Rebreanu, M. Visniec, M. Sorescu, M. Cartarescu etc.

Prof. Voicu Florian

Ciclul liceal

32.

7 min

16:48-16:55

Clubul Copiilor Sector 6

Monolog

Goodbye Chares

Gabriela Davis

Prof. Simona Mariana

Ciclul liceal

33.

20 min

16:56-17:16

Liceul Teoretic Eugen Lovinescu

Lovart

„Intunecare” – adaptare dupa Wolfgang Borchert

Wolfgang Borchert – adaptare prof. Popescu Mariana Carmen

Prof. Popescu Mariana Carmen

Ciclul liceal

34.

30 min

17:17-17:47

Victoria Art

Victoria Art

Aproape

John Cariani

Prof. Liviu Chitu

Ciclul liceal

35.

7 min

17:48-17:55

Clubul Copiilor Sector 6

Raduta Andrei Cezar

„Hamlet” – monolog

-

Prof. Sinca Mariana

Ciclul liceal

36.

10 min

17:56-18:06

C.N. Vasile Alecsandri- Bacău

Junimix

„Lantul Slabiciunilor” – adaptare

I.L. Caragiale – adaptare Postelnicu Pompilia

Prof. Postelnicu Pompilia

Ciclu liceal

37.

6 min

18:07-18:13

Clubul Copiilor Sector 6

Enceanu Alexandru

„MILOG.COM”

-

Prof. Sinca Mariana

Ciclu liceal

38.

4 min

18:14-18:18

L.T. „Jean Monnet”

Preda Iulia Andrada

„Rochita mea”

Stela Popescu

-

Ciclu liceal

39.

20 min

18:19-18:39

C.N. Matei Basarab

Ingenio Art

„Biluta”

-

Prof. Dobre Florin

Prof. Iordache Georgiana

Ciclu liceal

40.

25 min

18:40-19:05

C.N. de Bulgara „Hristo Botev”

Monolog

Monolog: „Rata”

Cristiana Carmen Petrescu

Prof. Cristiana Carmen Petrescu

Ciclu liceal

41.

30 min

19:06-19:36

L.T. „Jean Monnet”

Comediantii

„Angajare de clovn”

Matei Visniec

Prof. Jolan Vasiliu

Ciclu liceal

DIRECTOR RADUCANU RALUCA DIANA

Săptămâna Altfel 27-31 martie 2017

 EVENIMENTE
1. DEZBATEREA: ORIENTAREA ÎN CARIERĂ  (LUNI, 27 MARTIE,ORA 14.00)
Cover Orientare In Cariera
Festival Teatru Cover
simbol ses
Afis Info

COMUNICAT CONFERINȚA EUROPA PENTRU TINE(RI) – DE 10 ANI, ÎMPREUNĂ

Afis 2

COMUNICAT

CONFERINȚA EUROPA PENTRU TINE(RI) – DE 10 ANI, ÎMPREUNĂ
31 MARTIE 2017

LICEUL TEORETIC ”JEAN MONNET”
(str. Jean Monnet, nr. 2, sector 1, București)

Clubul European -  Jean Monnet organizează vineri, 31 martie 2017, între orele 9:30 – 16:30, în sala de f estivități a liceului, conferința Europa pentru tine(ri) – de 10 ani, împreună. Elevii din peste 10 unități școlare din municipiul București, interesați de domenii precum relațiile internaționale, științele politice, dreptul internațional, sunt așteptați să ia parte la o conferință desfășurată în Liceul Teoretic Jean Monnet.

Activitatea se va desfășura sub forma unei conferințe în două secțiuni:

  1. Prima va consta într-un panel de discuții în cadrul căruia fiecare dintre cei șase vorbitori invitați va avea rezervate 15 min pentru a ține un discurs despre o tematică prestabilită;
  2. Partea a doua va presupune divizarea participanților în șase ateliere tematice care urmează să aprofundeze discuția începută în cadrul primei secțiuni.

Această structură impune următorul program:

09 :30 – 10:00 : Înregistrarea participanților

10:00 – 10:15: Introducere. Prezentarea proiectului: context, obiective etc.

10:15 – 12:15: Panel de discursuri (15 min/discurs):

  • Cetățenia europeană- Este cetățenia europeană un merit?
  • Politica de tineret a UE -Ce face UE pentru tineri?
  • Participarea la viața politică a UE -Cum participă tinerii la viața politică a UE?
  • Educația civică europeană- Care sunt provocările actuale ale UE?
  • Probleme actuale ale Uniunii – Un opțional de educație civică europeană?
  • Participarea civică-Cum aducem o schimbare în comunitatea noastră?

12:15 – 13:00: Sesiune de întrebări și răspunsuri cu cei șase vorbitori

13:00 – 13:30: Pauză. Divizarea participanților pe ateliere

13:30 – 15:30: Desfășurarea atelierelor. Lucru la acțiuni/mini – proiecte

15:30 – 16:00: Prezentarea și evaluarea acțiunilor locale/mini –proiectelor în cadrul atelierelor

16:05 – 16:10: Concluzii. Înmânarea certificatelor de participare

 

          Conferința are ca scop promovarea valorilor europene în rândul liceenilor, informarea acestora în privința mecanismelor de funcționare UE, a politicii de tineret a acesteia și inițierea unei dezbateri echilibrate în privința acestor aspecte.

Printre vorbitori, se numără membri ai Parlamentului European, Cristian Dan Preda, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) (PPE) și Cătălin Sorin Ivan, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) precum și reprezentanți ai unei serii de instituții precum Facultatea De Drept, Universitatea din București, Centrul de Informare Europe Direct BucureştiGroup of European Youth for Change, Funky CitizensAsociația Pro DemocratiaPROEDUS;

Cu informații suplimentare vă așteptăm pe pagina de facebook a Clubului European: https://www.facebook.com/clubeuropeanjm/sau site-ul liceului: http://jmonnet.ro/ .

Persoană de contact:

director-adjunct Diana Răducanu, diana_raducanu@yahoo.com, 0724 522 243.

 

Director,

Tudorița Codreanu

Afis Info

AGENDĂ

9:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
Moderator: Artiom RADU, Clubul European  – Jean Monnet
10:00 – 10:15 Introducere. Prezentarea proiectului: context, obiective etc.

  • Tudorița CODREANU, director
  • Diana RĂDUCANU, director adjunct, coordonator proiect
  • David ISĂILĂ, Birou Executiv Club European
10:15 – 12:15 Panel de discursuri (15 min/discurs):

  • Loredana LICUȚĂ, coordonator proiect, Centrul de Informare Europe Direct

-          Este cetățenia europeană un merit?

  • Cristian Dan PREDA, Membru în Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) (PPE)

-          Provocăriactuale ale UE: Va fi UE mai puternică după Brexit?

  • Bianca TOMA, director programe, Centrul Român de Politici Europene

-          Politica de tineret a UE

  • Gabriel BREZOIU, Manager General, GEYC (Group of the European Youth for Change

- Cum participă tinerii la viața politică a UE?

  • Daniela DETEȘEANU, prodecan, Facultatea de Drept/un reprezentant al Centrului de Drept European din cadrul Facultății de Drept, Universitatea București

-          Educația civică europeană

  • Simona POPESCU, vicepreședintele Asociației pentru Jurnalism și Comunicare

-          UE și războiul informațional

  • Elena CALISTRU, director și co-fondator, Funky Citizens

- Participarea civică

12:15 – 13:00 Sesiune de întrebări și răspunsuri cu cei șase vorbitori
13:00 – 13:30 Pauză de cafeași networking. Divizarea participanților pe ateliere
13:30 –15:30 Desfășurareaatelierelor. Lucru la acțiuni/mini – proiecte.
15:30 – 16:10 Prezentarea activității atelierelor (5 min/atelier)
16:15 – 16:30 

 

 

Concluzii. Cuvânt de încheiere

  • Cătălin Sorin Ivan,  Membru în Parlamentul European în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților
  • Tudorița CODREANU, director
  • Diana RĂDUCANU, director adjunct, coordonator proiect
  • Violeta PESCARU, Birou Executiv CEJM